Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Linda Bondestam och Malin Kivelä nominerade till Augustpriset: ”Jätteroligt, men helt osannolikt!”

Från 2021
Uppdaterad 19.10.2021 19:10.
Illustratören Linda Bondestam och författaren Malin Kivelä.
Bildtext Linda Bondestam och Malin Kivelä är nominerade till det svenska Augustpriset.
Bild: Niklas Sandström

Författarna Malin Kivelä och Martin Glaz Serup samt illustratören Linda Bondestam är nominerade till Augustpriset för bilderboken Om du möter en björn.

I sju år jobbade författaren Malin Kivelä samt hennes danska vän och kollega Martin Glaz Serup på manuset till bilderboken Om du möter en björn – illustrationerna är gjorda av Linda Bondestam.

Nu är boken nominerad till det svenska Augustpriset i kategorin ”Årets svenska barn- och ungdomsbok”.

– Det är jätteroligt, men samtidigt helt osannolikt, säger Malin Kivelä. Det var så roligt att jobba med boken, vi hade ingen stress utan lät arbetet ta den tid det tog. Att boken nu blivit nominerad till Augustpriset känns helt fantastiskt – kanske lärdomen är att man skall göra det man tycker är roligt.

”Jag skulle gärna råka en björn i skogen!”

I bilderboken Om du möter en björn får vi lära oss vett och etikett vid ett överrumplande möte med en björn i skogen.

Ingen vits att springa eftersom björnen är snabbare än du. Ingen idé att hoppa i sjön och simma eftersom björnen är en duktig simmare. Ingen mening i att klättra upp i närmaste träd eftersom björnen är hyfsat bra på att klättra. Däremot är björnen inte vidare bra på att rita eller på att hantera en pekplatta.

Goda råd är dyra om man överraskas av en björn och det gäller framför allt att bevara lugnet och visa att man är en artig person med fredliga avsikter – inte springa hit och dit eller vifta med armarna, inte skrika utan snarare småprata om vädret, sjunga en sång eller berätta en vits.

Bakgrunden till berättelsen om vad man ska tänka på om man plötsligt befinner sig öga mot öga med en björn går tillbaka till en resa som Martin Glaz Serup gjorde för många år sedan, berättar Malin Kivelä:

– Martin är en stor Finlandsvän och en gång reste han ut till den finska ödemarken. Han ramlade över en broschyr som listade olika saker man skulle tänka på om man stötte på en björn i skogen. Martin tyckte det var oerhört exotiskt eftersom det inte finns några farligare djur än duvor i Danmark. Samtidigt blev han oerhört irriterad över hur omnipotent björnen verkade vara – den kunde ju göra allt bättre än människan. Finns det inte någonting som vi människor är bättre på än björnen? Den frågeställningen ledde sedan fram till boken Om du möter en björn.

Den danska författaren Martin Glaz Serup.
Bildtext Martin Glaz Serup och Malin Kivelä har skrivit texten till bilderboken "Om du möter en björn".
Bild: Mathias Olander

I Linda Bondestams illustrationer får vi följa en liten scout som rätt så aningslöst traskar fram genom skogen. Scouten är ett slags blandning av Rödluvan och Mors lilla Olle - iförd röd keps, med en alltför stor ryggsäck på ryggen och en bärkorg i handen.

Vi får se hur det ensamma, utsatta barnet möter en stor fara på sin vandring och hur hen tvingas bemästra sin rädsla – genom rådighet och skicklighet, listighet och, ibland, dumdristighet.

– Det är ju väldigt ovanligt att man möter en björn i skogen. När vi jobbade med texten tänkte jag inte på den reella faran. I vårt samhälle idag är vi lite för överbeskyddande, vi måste ha klara råd och anvisningar för allt, och vi måste lära oss att bemästra allt, i synnerhet naturen, konstaterar Malin Kivelä.

Enligt Malin Kivelä är de flesta människor idag såpass urbaniserade att de känner sig främmande inför naturen:

– Vi är helt enkelt obekanta med naturen. Vi har inget intresse av vildmarken och den kan te sig rätt skrämmande. Jag skulle mer än gärna få syn på en björn i skogen!

Illustration av Linda Bondestam ur bilderboken "Om du möter en björn".
Bildtext En av Linda Bondestams illustrationer ur bilderboken "Om du möter en björn".
Bild: Förlaget M

Det är första gången Malin Kivelä är nominerad till Augustpriset, Linda Bondestam har däremot varit nominerad till Augustpriset två gånger tidigare: år 2020 för bilderboken Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl, och år 2016 tillsammans med författaren Ulf Stark för bilderboken Djur som ingen sett förutom vi.

Läs en recension av Om du möter en björn.

Augustpriset är ett svenskt litteraturpris uppkallat efter August Strindberg.

Svenska Förläggareföreningen instiftade priset år 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år.

Sedan år 1992 delas priset ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

De nominerade i kategorin Årets svenska skönlitterära bok 2021:

Eufori. En roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed

Återliv. Med Skapelsen och Kvällens frihet av Kjell Espmark

Europa av Maxim Grigoriev

När vi var samer av Mats Jonsson 

Singulariteten av Balsam Karam 

Den svarta månens år av Ellen Mattson

De nominerade i kategorin Årets svenska fackbok 2021:

Judarnas historia i Sverige av Carl Henrik Carlsson 

Dante – den förste författaren av Anders Cullhed

Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson 

Knäböj av Sara Martinsson 

Mönstersamhället av Anneli Rogeman 

Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII av Magnus Västerbro

De nominerade i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2021:

Furan av Lisen Adbåge

Himlabrand av Moa Backe Åstot

Ett rum till Lisen av Elin Johansson, Ellen Svedjeland & Emma Adbåge

Om du möter en björn av Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam

Nattkorpen av Johan Rundberg

Min mamma är snabbare än din! av Emma Virke & Joanna Hellgren

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera.

De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer – 21 i vardera kategori. Elektorerna är spridda över hela Sverige och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker med flera. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

Prissumman är 100 000 kronor, dvs. ca 9 900 euro. Prisutdelningen sker på Augustgalan den 22 november.