Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiktok–utmaningarna bjuder in till allt från dans till vandalism: "Man tycker att man är en del av någonting"

Från 2021
Uppdaterad 21.10.2021 14:44.
Två flickor sitter vid ett runt bord.
Bildtext Cessi Hagelberg har deltagit i vissa utmaningar, men hon har inte publicerat dem. Regina Lehto har deltagit i dansutmaningar.
Bild: Emma Levo, Yle

Den megapopulära appen Tiktok kryllar av utmaningar som uppmanar miljontals människor till dans och dylikt. Men i vissa fall uppmanas man till dumdristighet och olagligheter.

Jag träffar sjundeklassarna Hampus Koskelo, Regina Lehto och Cessi Hagelberg på biblioteket i Winellska skolan i Kyrkslätt. 

Vi plockar fram en mobiltelefon och klickar på den svarta ikonen som öppnar upp appen Tiktok. Med upp till en miljard aktiva användare i månaden är det frågan om en av världens mest använda appar. Här kan man skapa och dela videon.

Vi scrollar oss igenom ett oändligt flöde av korta videoklipp. Det är en salig blandning av danskoreografier, sketcher och klipp från TV-serien Squid Game som för tillfället är väldigt populär. 

Det är just här i flödet som man kan stöta på så kallade “Tiktok-utmaningar”.

Internskämt och koreografier

– Det handlar om att en användare på Tiktok utmanar sina följare till att göra någonting. Det kan vara allt från att göra en viss dans till att kanske stjäla något från sin skola, förklarar Koskelo.

Ett populärt exempel är utmaningen #savagechallenge. Poängen är att du ska dansa till den amerikanska hiphop-artisten Megan Thee Stallions hitlåt “Savage”. 

Tre ungdomar sitter vid ett runt bord i ett bibliotek. Allihopa har mobiler i handen och tittar ner i mobilerna.
Bildtext Hampus Koskelo (längst till vänster) och Regina Lehto (längst till höger) använder Tiktok varje dag, medan Cessi Hagelberg (i mitten) använder appen några gånger i veckan.
Bild: Emma Levo, Yle

Bland annat världsstjärnor som Justin Bieber, Jennifer Lopez och Megan Thee Stallion själv har tagit sig an utmaningen.

Man kan också utmanas till att delta i internskämt. 

Så var fallet tidigare i höst, då kommentarsfälten under Tiktok-videon plötsligt svämmade över av emojis som föreställde en stol. 

“Man är en del av någonting”

Den oförklarliga svärmen av stolar förvirrade många. Men till slut visade det sig att bakom den mystiska incidenten låg ett internskämt som börjat på uppmaning av en populär användare med över en miljon följare. 

Bland annat Koskelo var med på skämtet.

– Jag har själv deltagit i utmaningen där man skulle byta ut den skrattande emojin mot en stol-emoji. Man skulle alltså kommentera dem under folks videor. 

Varför vill man delta i utmaningar?

– Man kan tycka att det är roligt. Och man kanske tycker att man är en del av någonting, man hör till någonting. 

Elaka, dyra och farliga utmaningar intresserar inte

Lehto har främst deltagit i dansutmaningar. Också Hagelberg har deltagit i vissa utmaningar, men hon har inte publicerat dem.

Men det finns också utmaningar som de inte skulle göra. Som exempel nämner Lehto sådana spratt som går ut över andra.

Ett finger pekar på Tiktoks logga på en telefonskärm.
Bildtext I september nådde Tiktok en miljard aktiva användare i månaden.
Bild: Hayoung Jeon / EPA

– Jag vill inte göra utmaningar som påverkar människors humör på ett negativt sätt, förklarar hon.

Hagelberg är inte heller intresserad av alla utmaningar, till exempel sådana som är dyra eller rent av farliga.

– Till exempel att man köper en trampolin för att man ska prova att hoppa från taket ner till trampolinen. För att prova om man klarar av det utan att dö. Det skulle jag kanske inte göra, det låter lite skrämmande.

Stölder och skadegörelse

Dessutom finns det utmaningar som uppmanar användarna till olagligheter.

Till exempel Korsholms högstadium har drabbats av en våg av vandalism under hösten. Bakom skadegörelsen ligger bland annat Tiktok-utmaningar som uppmanar till att stjäla och förstöra skolans egendom. 

– Jag tror att det har att göra med att man tänker att det är på något sätt coolt. Om jag gör det här kommer mina kompisar att tycka att det är coolt. Och om jag lägger upp det på Tiktok så kanske jag får en massa likes och följare, tror Koskelo.

Två flickor sitter vid ett runt bord med mobiltelefonerna i handen.
Bildtext Cessi Hagelberg och Regina Lehto.
Bild: Emma Levo, Yle

– Kanske också att man sett någon på Tiktok göra något och så vill man prova om man själv också klarar av det. Så provar man bara utan att tänka, säger Hagelberg. 

Lätt för unga att få sin röst hörd

I media är det oftast just skadliga, farliga och olagliga utmaningar som får uppmärksamhet. 

Då kan man lätt glömma Tiktoks goda sidor. Koskelo tycker att många gör bra saker på appen och sprider positivitet där.

– Det är ett lätt sätt för unga att få sin röst hörd. Det är också ett jättebra sätt att dela nyheter med dem som inte orkar läsa. Förstås finns det många som sprider “fake news”, men det finns också människor som berättar vad som på riktigt har hänt.