Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En del av problemen med covidintyget svåra att lösa – en tredje dos kan få appen att lysa rött

Från 2021
Digitalt covidintyg och telefon vid bardisk.
Bildtext Covidintyget kräver att man antingen har vaccinskydd, ett högst 72 timmar gammalt negativt coronatest eller ett intyg om att man tidigare insjuknat i covid-19.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Några av problemen med covidintyget och dess applikation har åtgärdats, men en del väntar ännu på en lösning, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

I fredags, då covidintyget infördes, lanserade Insitutet för hälsa och välfärd en applikation som används för att läsa covidintygen. Enligt myndigheten har applikationen i det stora hela fungerat väl, men man har också fått en del felmeddelanden.

Två av felen som uppstått under helgen har fixats.

Applikationens Iphoneversion visade i vissa fall rött för personer som före sommaren fått Astra Zenecas eller Johnson&Johnsons vaccin. Nu har THL publicerat en uppdatering till applikationen där felet åtgärdats. För att aktivera uppdateringen måste man starta om covidintygsapplikationen.

Det andra redan åtgärdade felet hade att göra med Janssens vaccin. Hittills har man inte gett en andra Janssen-dos i Finland, men applikationen godkände tidigare inte en notering om bara en dos.

Tredje dos orsakar huvudbry för appen

THL:s it-direktör Aleksi Yrttiaho säger till STT att ett större problem fortfarande återstår. Applikationen godkänner inte en person som är fullt vaccinerad ifall hen fått en tredje dos för mindre än en vecka sedan. THL rekommenderade på tisdagen en tredje vaccindos för riskgrupper och alla som fyllt 60 år.

Problemet är att myndigheterna bokfört den tredje dosen som endera 3/3 eller 3/2, men för tillfället accepterar appen bara det senare alternativet.

– Vi överväger nu om vi ska ge myndigheterna instruktioner om hur de ska bokföras eller om vi ska ändra systemet. Men på någotdera sättet kan problemet lösas, säger Yrttiaho.

Yrttiaho kan ändå inte ge någon tidtabell för när problemet kommer att åtgärdats. Därför ska personer som fått en tredje vaccindos vara medvetna om att covidintyget kan börja visa grönt först efter sju dagar.

Problem med Androidtelefoner

Ett ytterligare fel har uppstått i Androidtelefoner. Applikationen kan krascha ifall man vänder telefonen till horisontellt läge medan kontrollen pågår.

Enligt Yrttiaho kommer man inom några dagar att kunna ladda ner en ny version där det här problemet är löst. Till dess kan man undvika problem till exempel genom att låsa skärmriktningen.

Olöst är fortfarande problemet med hur personer som insjuknat i covid-19 kunde få ett intyg då de enligt de nuvarande rekommendationerna inte behöver få en andra vaccindos. En del kommuner ger inte en andra dos ifall en person har haft covid-19.

Problemet är att även om informationen om att man insjuknat inte försvinner från Mina Kanta-systemet kan själva covidintyget bli föråldrat. Ett intyg skapas inte längre om det gått över sex månader sedan man insjuknat.

Källa: STT