Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från engelsk mästare till nedflyttad från damallsvenskan: Vilken blir Adelina Engmans fjärde klubb på drygt ett år?

Från 2021
Adelina Engman dribblar med bollen mot portugisiska spelare.
Bildtext Adelina Engman är självskriven i Finlands startelva då hon är frisk.
Bild: Tomi Hänninen

Först Chelsea, sedan Montpellier, nu Växjö och till slut … ja, vart då? Adelina Engman letar igen ny klubb efter en turbulent tid på klubblagsfronten. Med EM och de bästa fotbollsåren på kommande gäller det att träffa rätt. "Första prioritet är att stanna kvar i Sverige", säger Engman till Yle Sporten.

Så sent som i fjol blev hon engelsk mästare med Chelsea – nu är hon med om att bli nedflyttad från damallsvenskan. 

De senaste klubblagssäsongerna har varit omtumlande för Adelina Engman, som gått från Chelsea till Montpellier till Växjö på kort tid. 

– Året i Frankrike var mentalt tufft, med coronarestriktioner och ett språk jag inte kan. Jag ville tillbaka till Sverige och till en miljö där jag känner mig hemma, säger Engman till Yle Sporten.

Nu väntar en flytt – igen. 

Det blev klart senast förra helgen, då Växjös öde beseglades. Den hopplösa ligajumbon förlorade med hela 0–5 mot Linköping och är klart för nedflyttning. 

Adelina Engman firar ett mål på knäna.
Bildtext Engman drogs med skador i Chelsea och var ofta bänkad.
Bild: /All Over Press

Växjö har bara vunnit en match i ligan i år: 1–0 mot nästjumbon Piteå i oktober. 

Men sedan Engman anslöt i somras har spelet börjat fungera bättre. Det har blivit en hel del kryss och uddamålsförluster – en positiv utveckling under en i övrigt nattsvart säsong.

– För mig personligen har det gått som för laget: upp och ner. Under vissa matcher har jag varit delaktig och fått mycket boll. Andra har varit sämre. Det är svårt att vara offensiv spelare i ett lag i bottenstriden.

Adelina Engmans klubbar

–2014 Åland United

2015–2018 Göteborgs FC

2018–2020 Chelsea FC

2020–2021 Montpellier HSC

2021 Växjö 

Men den här gången lär inte flyttlasset bära lika långt som tidigare: Engman fortsätter gärna spela i Sverige. 

Nu är det extra viktigt att träffa rätt. Mittfältaren – som gjorde öppningsmålet i VM-kvalpremiären mot Slovakien – fyllde nyligen 27 och inne i sina bästa år som fotbollsspelare.

Dessutom väntar EM i juli nästa år. 

Signeul: Miljö och speltid framhävs 

Engman är inte den enda betydande landslagsliraren med klubblagsutmaningar. Emmi Alanen och Juliette Kemppi håller också till i Växjö, medan Tinja-Riikka Korpela blivit reservmålvakt i Tottenham. 

Landslagstränaren Anna Signeul vill inte se Engman, Alanen eller Kemppi dras med i Växjös fall.

– De måste hitta nya miljöer där de kan utvecklas och bli utmanade. Jag hoppas att de ska få spela i vinnande lag, säger Signeul.

Hur viktigt är det med speltid inför EM?

– Det är förstås också viktigt, framför allt att hitta rätt balans. Det är inte bra att gå utan speltid, men det är inte heller bra att ha det för enkelt. En bra träningsmiljö blandat med speltid vore bra. 

Fotbollstränaren Anna Signeul i närbild.
Bildtext Anna Signeul vet att några nyckelspelare har det tufft i klubblagen.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Engman vet att agenten håller på att sondera terrängen på olika håll i Sverige, men just nu är hon inte så insatt i hur läget ser ut. Snart är det dags att fatta ett nytt viktigt vägval i karriären.

– Det är klart att jag vill spela så mycket som möjligt.

Finland fortsätter VM-kvalet med att möta Georgien på bortaplan på torsdag klockan 18. Matchen sänds på TV2 och kommenteras på svenska av Sebastian Backman.

Diskussion om artikeln