Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump byggde världens dyraste mur – nu håller den på att kollapsa

Från 2021
Uppdaterad 22.10.2021 11:32.
Världens dyraste mur håller på att kollapsa: "Lockar fler att försöka ta sig över gränsen" - Spela upp på Arenan

Världens dyraste mur är omöjlig att reparera. Monsunregn och översvämningar har gjort att muren vid gränsen mellan USA och Mexiko ställvis kollapsat. Det här gör att det är lättare för människor att ta sig över gränsen.

Från staden Douglas i sydöstra Arizona tar det endast en halvtimme att köra till den amerikansk-mexikanska gränsen. Där lät president Donald Trump bygga en mur, men i augusti kollapsade muren under tyngden av kraftiga monsunregn.

Jeremiah H Leibowitz, verkställande direktör för miljöorganisationen Cuenca los Ojos, förväntade sig att en sådan katastrof skulle ske.

En man i blå skjorta, gröna byxor och äggskalsfärgad cowboyhatt inspekterar en stålkonstruktion.
Bildtext Enligt Jeremiah H Leibowitz har murbygget skadat i miljön i Silver Creek-området enormt.
Bild: Johanna Juntunen / Yle

– Det här är ingen överraskning för någon som bor eller arbetar i det här området och som förstår sig på dynamiken i ett avrinningsområde, säger Leibowitz till Yle Uutiset.

Vattnet från floden Silver Creek – samt de grenar, rötter, buskar och stenar som vattnet förde med sig – hade en sådan kraft att en del portar i gränsmuren helt lossnade.

Fler människor tar sig över gränsen, djuren lider

Redan innan muren var övervakningen i området rigorös, trots att området som inte ligger nära bebyggelse inte var speciellt populärt bland migranter.

Förhållandena är dessutom svåra i öknen. Under sommaren kan det bli uppemot 50 grader varmt och under vintern täcks bergen i området av snö.

– Vi hade inga stora problem med olaglig invandring vid den här delen av gränsen, säger Leibowitz.

Men efter att muren byggdes har det enligt honom blivit lättare att röra sig i området. Dessutom har naturen tagit skada av muren.

– Gränsmuren har påverkat områdets djur och natur enormt. Tidigare kunde djuren röra sig fritt i öknen då de letade efter mat, vatten och någon att para sig med, säger Leibowitz.

I förgrunden kaktusar, i bakgrunden berg.
Bildtext Djuren i Silver Creek-området har tidigare kunnat röra sig fritt över gränsen.

Hans organisation måste nu gräva brunnar i ett skyddsområde på den mexikanska sidan, eftersom många vilda djur som jaguarer, antiloper, pumor, ozeloter och lodjur tidigare letat efter vatten på andra sidan av muren i Arizona.

Världens dyraste mur kostade 13 miljarder euro

Ett av president Trumps viktigaste vallöften var alltså att bygga en billig, men också stor och vacker mur vid den södra gränsen. Enligt Trump skulle grannlandet Mexiko stå för notan.

Då Trump tillträdde år 2017 utfärdade han ett nationellt nödläge. På det sättet kunde han bekosta muren genom att ta pengar från andra federala projekt.

En mur i stål i  ett lerigt landskap.
Bildtext Portarna som fanns i muren har lossnat och nu finns det stora hål i den.

Den 727 kilometer långa muren kostade till slut 13 miljarder euro, vilket betyder att den kostade närmare 18 miljoner euro per kilometer. 

Muren är den dyraste gränsmuren i världen. Grannlandet Mexiko bidrog inte med en enda peso.

Rättelse 22.10.2021: I en tidigare version av artikeln stod det att muren skulle ha kostat 56 miljoner euro per kilometer.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Uutisets artikel Osa Trumpin raja-aidasta sortui tulvassa ja huuhtoutui Meksikon puolelle – miksi aita petti luonnonvoimien edessä? Lue viisi syytä av Johanna Juntunen. Svensk version av Frida Holmberg.