Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Business Finland: Teknikföretaget Uros undanhöll viktig information då det fick miljontals euro i statliga bidrag

Från 2021
Skylt med texten Uros på taket till en byggnad. Platsen är företaget Uros huvudkontor i Uleåborg.
Bildtext Enligt Business Finland har Uros i hemlighet sålt och överfört immateriella rättigheter till sitt dotterbolag Uros Technologies i Luxemburg.
Bild: Risto Degerman / Yle

Teknikföretaget Uros har medvetet undanhållit saker och gett falsk information när de fick miljontals euro i utvecklingslån och bidrag av Business Finland, eller dåvarande Tekes, åren 2011–2013.

Enligt myndigheterna ska Uros år 2011 ha ingått ett avtal om att alla deras immateriella rättigheter skulle överlåtas till och ägas av dotterbolaget Uros Technologies i Luxemburg.

I sin finansieringsansökan några veckor senare till dåvarande Tekes nämnde Uros inte avtalet med dotterbolaget. Business Finland ska ha fått reda på patentöverföringen så sent som förra året.

”Uros har ansökt om utvecklingsfinansiering för ett projekt som de inte kunnat bedriva själva på grund av att de överfört rättigheterna till Uros Technologies”, säger Business Finland i ett utlåtande.

I samband med ett inspektionsbesök har myndigheterna också fått tag på ett patentöverföringsdokument undertecknat i oktober 2013, där Uros sålt rättigheter till dotterbolaget för en dollar.

Avtalet ersattes av ett nytt i början av 2015, också det hemlighölls från Business Finland.

Under åren 2011-2013 har Uros fått utvecklingsbidrag på mer än 6 miljoner euro av Business Finland. Företaget har också ansökt om finansiering åren 2015, 2018 och 2019. År 2018 beviljades Uros mera stöd på 800 000 euro. De två andra ansökningarna avslogs.

Kvinna beställer mat på nätet.
Bildtext Uleåborg Uros beskriver sig som ett företag som specialiserar sig på det som kallas sakernas internet. Det betyder förenklat att företaget hjälper kundpartnerföretag att koppla sina produkter till nätet.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Uros i blåsväder sedan tidigare

Business Finland har i slutet av förra året krävt att Uros omedelbart betalar tillbaka pengarna. Uros nekar till att de brutit mot lånevillkoren och har överklagat begäran i Helsingfors förvaltningsdomstol.

Enligt stämningsansökningar som behandlas i Helsingfors tingsrätt är företaget skyldigt Statskontoret, Nordea och Oulun Osuuspankki över 15 miljoner euro, summor som innefattar både lån och räntor.

Uros under de senaste tio åren bara betalat tillbaka en del av räntorna på sina lån av Business Finland, under 400 000 euro, enligt nyhetsbyrån STT. Det här trots att företaget rapporterat om jättevinster på 300 miljoner euro åren 2017–2019.

I september berättade STT att de fantastiska vinsterna som företaget rapporterat om inte nödvändigtvis baserar sig på verklig affärsverksamhet.

Till exempel 2018 meddelade Uros att man gjort en rörelsevinst på 120 miljoner euro, fastän man bara hade i medeltal 40 anställda. I företagets kassa syntes inte det stora resultatet, utan vid årets slut var koncernens kassa nästan tom. Där fanns 149 miljoner euro i kundfordringar, alltså pengar som kunderna ska betala för Uros tjänster.

Bokslutet för år 2018 är det sista som revisorn har godkänt. Uros huvudägare Jyrki Hallikainen har använt coronapandemin som förklaring för de olevererade boksluten.

Under ett par år har företaget saknat en ekonomichef, vilket är ovanligt för företag av den här storleken. 

Patent- och registerstyrelsen kräver att bokslutet för 2019 levereras senast den 13 januari 2022. Ifall det här inte sker kan företaget försättas i likvidation eller strykas ur registret.

Nyhetsbyrån STT har på tisdagen försökt nå Uros ledning för en kommentar, utan svar.

Källa: STT