Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Chefsläkare i Raseborg om coronaviruset: "Man förlorar inte mycket på att använda munskydd i affären – faran är ännu inte över"

Ett butiksbiträde ordnar bananer och apelsiner med plasthandskar på.
Bildtext Det är bra att använda munskydd där det rör sig många människor, tycker chefsläkaren i Raseborg.

Situationen med coronaviruset har blivit lugnare i Raseborg, säger chefsläkare Tove Wide. Hon tycker att de som är dubbelvaccinerade kan resa och delta i evenemang, men det gäller för alla att vara försiktiga.

De två senaste veckorna (4–17.10) har det upptäckts åtta nya fall av covid-19 i Raseborg. Men innan dess var siffrorna betydligt sämre.

– Det är typiskt för mindre orter att siffrorna kastar. För några veckor sedan låg incidenstalet på nästan 200 per 100 000 invånare under 14 dagar. Det bevisar att vi inte är en skyddad ö, utan vi kan plötsligt ha många smittfall, och plötsligt lugnar det ner sig. 

Just nu är incidensen 29 i Raseborg. 

Wide säger att smittfallen handlar om folk som insjuknat på arbetsplatser, i skolor eller i daghem.  

– Då en person i en familj blir sjuk, så blir ofta alla sjuka. Därför kan vi plötsligt ha höga siffror då det är många grupper som är sjuka på samma gång. Vi måste räkna med att coronaviruset finns i Raseborg. 

en medelålders kvinna med brund hår, glasögon och
Bildtext Chefsläkare Tove Wide säger att det är viktigt att träffas, och att ha munskydd då många olika grupper möts på samma ställe.

Rekommendationen om distansarbete upphörde i fredags och stadshuset i Raseborg öppnade för besökare i måndags. Det finns inga begränsningar för sammankomster, men samtidigt ökar antalet smittade i Nyland just nu.

Finland är också ett rött område på Europas coronakarta: Europeiska smittskyddsmyndigheten rekommenderar alltså inte resor till Finland.  

Det är orimligt att ha munskydd på i en evighet i alla sammanhang

― Chefsläkare Tove Wide

Hur ska vi egentligen förhålla oss till situationen? 

Tove Wide säger att vaccin är bästa skyddet mot covid-19. 

– Det hjälper oss så att sjukdomen blivit lindrigare. Nu är det många unga och unga vuxna som smittas, men de riskerar inte att bli lika sjuka som äldre. De som har dubbel vaccindos löper mindre risk att få sjukdomen, men skyddet är inte hundraprocentigt.  

– Vi har kämpat i ett och ett halvt år nu. Vi kan inte gömma oss i en evighet, det finns viktiga saker att göra i samhället. Vi har säkert lärt oss en hel del, så i bästa fall kan vi skydda oss utan att stänga allt. 

Munskydd kan slopas i skolor och daghem

Förutom vaccin, så ser Tove Wide munskydd som ett bra sätt att bekämpa covid-19. Hon använder själv munskydd i till exempel butiken. 

– Det är så enkelt, man förlorar inte mycket på att använda munskydd i en affär. Det är kanske inte så stor risk att bli smittad om man är nästan ensam i affären, men till exempel elever som använder munskydd hela dagen gör en betydligt större uppoffring än den som har munskydd på 15 minuter i en butik. 

Jag tycker att det är viktigt att träffas, men faran är ännu inte över

― Chefsläkare Tove Wide

Raseborgs stad meddelade i dag (19.10) att den allmänna rekommendationen om att använda munskydd i skolorna och småbarnspedagogiken slopas efter höstlovet (från och med 25.10). 

Staden rekommenderar ändå att personer som är över 12 år och som inte är vaccinerade ska använda munskydd. 

– För skolelever gäller därefter samma rekommendationer som för alla, att använda munskydd i blandade grupper, att använda munskydd om man är ovaccinerad, i buss och tåg och då man träffas i olika grupper i ett större sammanhang. 

Utan munskydd i arbetsgemenskapen

Wide säger ändå att det är orimligt att ha munskydd på i en evighet i alla sammanhang, och ger exempel på när man inte behöver använda det. 

– Man kan ta bort munskyddet till exempel då man umgås med sin arbetsgrupp, men det är viktigt att ha det på då man blandar många grupper. 

Tove Wide avråder inte heller från resor eller att delta i större evenemang. 

– Om man tycker att kultur och resor är viktiga, så kan dubbelvaccinerade tillåta sig att göra sådant som känns viktigt. Jag tycker att man kan tillåta sig saker vid det här laget. 

"Realistiskt att 90 procent är dubbelvaccinerade"

Wide är både nöjd och missnöjd med vaccinationsläget i Raseborg, som kunde vara bättre bland dem som är yngre. 

– Jag har tänkt att det är realistiskt att vi uppnår 90 procent dubbelvaccinerade i de åldersgrupper som är över 12 år. Vi har uppnått det bland dem som är över 65 år, där är över 90 procent dubbelvaccinerade.  

– Men bland unga vuxna har drygt hälften tagit den andra dosen vaccin, så där finns arbete att göra. Jag ser ingen annan väg till en bättre vardag än att ta vaccin. 

Vi har kämpat på bra hittills, säger Wide. 

– Vi slutade ta varandra i hand då svininfluensan kom, nu är vi bakom munskydd. Jag tycker att det är viktigt att träffas, men faran är ännu inte över.