Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Överträdelser av allemansrätten har ökat under pandemin – och andra nyheter att ha koll på

Kvinna står intill en infart. Vid infarten hänger ett vitt plakat där det står "STÄNGT CLOSED SULJETTU" med stora bokstäver.
Bildtext Lotten Eklund har satt upp elband och skyltar vid ingången till hennes gård för att stoppa inkräktare som inte respekterar allemansrätten.

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här morgonen.

Överträdelser av allemansrätten har ökat under pandemin

Överträdelser av allemansrätten har ökat så pass mycket under pandemin att man i vissa nationalparker ordnar razzior tillsammans med polisen.

Att många missuppfattar allemansrätten är något Lotten Eklund fått uppleva på nära håll, då många olovligen kommer in på Eklunds privata gård för att klappa och fotografera hennes hästar. En del inkräktare blir rent av arga då hon konfronterar dem.

Kärnavfallet från Olkiluoto ska förvaras i 100 000 år – men det finns många öppna frågor

Om två år, förutsatt att allt går enligt planerna, ska radioaktivt kärnavfall börja lagras i urberget under Olkiluoto i Euraåminne. Finland blir först i världen med att slutförvara kärnavfall.

Men det finns osäkerheter kring gjutjärnet som ska hålla bränslestavarna på plats.

Ett hål i betonggolvet i en tunnel. Två män med stövlar och skyddsdräkter står bredvid
Bildtext 450 meter ner i jorden ska stavarana med kärnavfall förvaras.

Tre personer åtalas för att ha smitit undan coronatest

Tre personer åtalas i dag i Helsingfors tingsrätt för att ha försummat coronaregler och smitit undan covid-19-test i somras.

De tre åtalade har brutit mot ett tillägg i smittskyddslagen som gällde i somras och som krävde att alla som anlände till Finland från utlandet testade sig vid gränsen.

Enligt STT är det första gången någon faktiskt åtalas för det här brottet i vårt land.

Flera liknande åtal är ändå att vänta, enligt Statistikcentralen hade 63 motsvarande förseelser bokförts i slutet av september.

Coronaprover i en sjuksköterskas hand.
Bildtext Över 60 fall där någon brutit mot lagen och låtit bli att coronatesta sig har bokförts.

Riksdagen debatterar interpellation om invandring och ekonomi

Regeringen ska i dag svara på Sannfinländarnas och Rörelse nus interpellation om regeringens migrationslinje och ekonomi.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) kommer att svara på interpellationen, och efter det kommer den att debatteras. 

Sannfinländarna kritiserar regeringens förslag om att underlätta familjeåterförening och planerna på att höja flyktingkvoten. 

De här åtgärderna försämrar enligt Sannfinländarna säkerhetsläget i vårt land, och utsätter Finlands ekonomi för betydande tilläggskostnader, enligt partiets ordförande Riikka Purra. 

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra omalla paikallaan eduskunnan istuntosalissa.
Bildtext Finlands pressade ekonomi med ökad skuldsättning och underskott i budgeten kräver en noggrann ekonomisk politik där utgifterna prioriteras i viktighetsordning, anser Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra.

10 taxiföretagare berättar varför färdcentralen i Esbo inte fungerar

Svenska Yle har pratat med tio taxiföretagare som kör färdtjänst för färdcentralen i Esbo. De berättar att körningar på några kilometer erbjuds till en bil tiotals kilometer bort och att de kan sitta i en halvtimme med en kund i bilen medan de väntar på att färdcentralen godkänner skjutsen.

Nu finns en oro att hela systemet kraschar när efterfrågan inom taxibranschen ökar.

– Om inte tiderna varit så dåliga hade jag tänkt två gånger före jag gick med, säger en chaufför.

Ratt, navigator och taxameter i en bil samt en skylt där det står taxi.
Bildtext Färdcentralen har avtal med hundratals taxiföretagare. Största delen kör också annat än färdtjänst men nio företag har avtal om så kallade dagsbilar som är reserverade för färdcentralen dagstid under vardagar.

Väder

I landets södra och mellersta delar är det mulet och västerifrån regn, i landets mellersta delar också snö eller snöblandat regn. I natt blir det uppehållsväder i Österbotten. Temperaturen är mellan 1 och 12 grader, varmast i sydväst. I nordost till en början några minusgrader. Måttlig eller frisk vind omkring sydost, i natt avtar vinden.

I landets norra del är det mulet och västerifrån snöfall, i eftermiddag regn i områdets sydvästra del. Temperaturen är mest mellan -10 och -2 grader i mellersta och norra Lappland, mer söder mellan -5 och +5.