Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora Enso gör starkt delårsresultat - försäljningen ökade med nästan en fjärdedel

Från 2021
Annica Bresky, vd för Stora Enso.
Bildtext Annika Bresky, vd för Stora Enso, säger att delårsresultatet naggades i kanten av störningarna inom de globala logistikkedjorna.

Skogskoncernen Stora Enso visar upp en klar resultatförbättring i årets tredje delårsrapport.

Försäljningen steg med 24 procent till cirka 2,6 miljarder euro. Stora Enso säger att orsaken främst är högre priser och större försäljningsvolymer.

Det operativa rörelseresultatet steg under perioden juli - september till 410 miljoner euro. Under motsvarande tid i fjol var resultatet 175 miljoner euro.

Divisionerna för förpackningsmaterial och träprodukter visar upp ett alla tiders resultat. Också enheterna för biomaterial gick bra.

– Vi är glada att se en stadig tillväxt på alla våra strategiska tyngdpunktsområden, säger vd Annika Bresky i ett pressmeddelande.

Biomaterials-enhetens rekordresultat hämmades delvis av störningarna inom den globala logistiken. I enheten ingår bland annat Stora Ensos massafabriker.

Kartongproduktionen i Uleåborg kan stärkas

Bresky säger också att stängningen av svenska Kvarnsveden och Veitsiluoto inverkade på pappersenhetens resultat.

När omorganiseringen är slutförd utgör pappersenhetens andel av hela koncernens resultat ungefär en tiondedel.

– Redan nu kan man man se att den verksamhet som blir kvar inom pappersdivisionen uppvisar en ökad konkurrenskraft, säger Bresky.

Stora Enso går också in för att stärka kartongproduktionen både i Sverige och Finland.

Det innebär bland annat att man utreder om en redan stängd pappersmaskin i Uleborg kan omvandlas till att börja tillverka förpackningskartong.

Källa: Stora Ensos pressmeddelande, STT