Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Många dödsfall hade kunnat undvikas" – president Bolsonaros agerande väcker vrede och nu undgår han sannolikt åtal

Demonstration mot president jair Bolsonaro på grund av hanteringen av coronapandemin
Bildtext Demonstration utanför palatset Planalto mot president Jair Bolsonaro på grund av hanteringen av coronapandemin. Den 8 oktober 2021 hade 600 000 människor dött i covid-19 i Brasilien.

Den brasilianska regeringens sätt att hantera coronapandemin får mycket hård kritik. President Jair Bolsonaro bör åtalas för att ha orsakat människors död och för att ha missbrukat sin makt, sägs det i en parlamentarisk utredning. Det finns krafter som vill ställa Bolsonaro inför rätta men han verkar ändu kunna slinka undan.

Senatens förhörsledare Renan Calheiros anser att ett stort antal covid-19-dödsfall hade kunnat undvikas i Brasilien om pandemin hade hanterats på ett annat sätt. President Jair Bolsonaro anklagas bland annat för att ha låtit bli att hjälpa svårt drabbade människor som tillhör ursprungsbefolkningen.

Calheiros säger att utredningen, som inleddes i april, innehåller bevis som visar att Bolsonaro formellt bör åtalas för en rad brott, bland dem folkmord på landets ursprungsbefolkning, maktmissbruk, olagligt bruk av statliga medel, ringaktande av medicinska åtgärder, uppvigling till brottsliga handlingar och förfalskning av privata dokument.

Han talar också om "kvacksalveri" och "brott mot mänskligheten".

Utredningen är omfattande. Enligt vittnesmålen har president Bolsonaro inte följt landets lagar om skydd av befolkningen.

Han försökte inte stoppa smittspridningen och litade i stället på att det snabbt skulle gå att uppnå flockimmunitet. Det här ledde till att ett stort antal människor dog i covid-19 och att en betydande del av dödsfall hade kunnat undvikas. Skulden läggs på presidenten. Han anses också ha fördröjt inköpet av vaccin.

Enligt utredningen bör Bolsonaro åtalas på nio punkter - men det blir högst sannolikt bara symboliska åtal. Det anses vara osannolikt att han konkret ställs inför rätta.

Minnesflaggor till minnet av de 600 000 personer i Brasilien som dött till följd av covid-19 den 8 oktober 2021.
Bildtext Minnesflaggor till minnet av de 600 000 personer i Brasilien som dött till följd av covid-19 den 8 oktober 2021.

Nonchalant attityd

Presidenten, som själv blev smittad av coronaviruset i juli 2020, har rasat mot nedstängning av samhället, drivit på oprövade vårdmetoder, sått frön till vaccineringsmotstånd och tonat ner betydelsen av sjukdomen covid-19.

Bolsonaro vägrade till en början att köpa in vaccin mot covid-19. Enligt honom kunde malariamedicin och ett antiparasitmedel mot skabb och löss användas som botemedel. Han uppges också ha fått en stor privatägd sjukhuskedja att använda patienter som försökskaniner.

Syrgasen tog slut på ett stort sjukhus i staden Manaus trots att sjukhusen i tid hade varnat för att den höll på att ta slut. Det här ledde till att patienter kvävdes ihjäl.

Bolsonaros uttalande "Covid-19 är inte farligare än en liten influensa" har också citerats en hel del.

Jair Bolsonaro under OS i Tokyo 6.10.2021
Bildtext President Jair Bolsonaro anklagas bland annat för att ha låtit människor bli försökskaniner för oprövade mediciner.

Också andra politiker och tjänstemän anklagas – korruptionen ett stort problem

Också landets två senaste hälsoministrar anklagas för att inte ha skyddat befolkningen. Även andra politiker och tjänstemän samt Jair Bolsonaros söner anses ha medverkat till att befolkningen inte har skyddats tillräckligt.

Korruptionen vid Brasiliens hälsoministerium ses som ett stort problem. Det här aktualiserades bland annat vid prissättningen av vaccin som köptes från Indien. Här anklagas ministerieanställda för att ha tagit en del av pengarna. President Bolsonaro gjorde ingen polisanmälan då han fick reda på att det fanns misstankar om korruption i samband med affären.

Bolsonaro själv avvisar alla anklagelser och säger att det handlar om politisk förföljelse.

Demonstration 3.7.2021 mot  Jair Bolsonaro i Rio de Janeiro med krav på hans avgång.
Bildtext Demonstration 3.7.2021 mot Jair Bolsonaro i Rio de Janeiro med krav på hans avgång.

Riksåklagaren skyddar Bolsonaro

Det är oklart vilka direkta politiska eller juridiska konsekvenser den parlamentariska utredningen kommer att få. Nästa vecka röstar senatorerna om utredningen.

Om utredningen godkänns lämnas den över till riksåklagaren som kan fatta beslut om Bolsonaro ska ställas inför rätta.

Ett problem är att riksåklagaren i samband med tidigare fall har fattat beslut som har gynnat Jair Bolsonaro. Riksåklagaren Augusto Aras uppges vara god vän med presidenten.

Det är också tänkbart att Högsta domstolen beslutar att det ska inledas en utredning - men det kräver ett godkännande i underhuset där Bolsonaro fortfarande har en del stöd.

Rapporten kan också sändas till Internationella brottmålsdomstolen i Haag där även tidigare anklagelser mot Bolsonaro har lagts fram.

Folkets stöd för Jair Bolsonaro har sjunkit i opinionsundersökningar på grund av hanteringen av coronakrisen och hälsovården.

Över 600 000 människor har dött av covid-19 i Brasilien.

Källor: Reuters, AFP, DN, SR