Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Över tio hjortkrockar skedde i västra Nyland under en och samma natt

Från 2021
Närbild av en vitsvanshjort inne i en skog.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Drygt tio hjort- och rådjurskrockar inträffade natten mot tisdagen, meddelar Västra Nylands polisinrättning. Olyckorna inträffade i Raseborg, Ingå, Sjundeå, Lojo, Kyrkslätt, Esbo och Vichtis.

De flesta av hjortolyckorna skedde på mindre vägar, men i en del fall hade djuren trots viltstängsel lyckats ta sig ut på större vägar, meddelar Västra Nylands polisinrättning i ett pressmeddelande.

Enligt polisens uppgifter ledde olyckorna inte till personskador.

Polisen påminner om att djuren är mer i farten just nu bland annat för att deras brunsttid närmar sig och på grund av älgjakten som nyligen inleddes.

Sänk hastigheter och sikta på hjortbaken

Huvudregeln är att väja bakom djuret, aldrig framför.

”Det är bra att hålla en måttlig hastighet i gryningen och skymningen när hjortarna och rådjuren rör sig mest. Genom att sänka hastigheten till exempel från 100 kilometer i timmen till 80 kilometer i timmen kan kollisionskraften minskas till klart under hälften- om föraren har hunnit börja bromsa före kollisionen.”

Polisen understryker att det gäller att meddela hjortdjursolyckor till nödcentralen. Det samma gäller om man upptäcker ett djur på fel sida om ett älgstängsel.

”Myndigheten kan då bedöma vilka åtgärder som behövs och till exempel med ett meddelande varna andra vägtrafikanter.”