Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HFD: Anni Sinnemäki inte jävig när detaljplanen för Mejlans behandlades

Från 2021
Uppdaterad 20.10.2021 16:23.
anni sinnemäki
Bildtext Anni Sinnemäki är biträdande borgmästare i Helsingfors.
Bild: Matti Myller / Yle

Helsingfors biträdande borgmästare Anni Sinnemäki var inte jävig när detaljplaneändringen för Mejlans behandlades. Det beslutet kom Högsta förvaltningsdomsten med i dag.

Utredningen gällde en tvist om undantagslov för ett parhusbygge i Mejlans villaområde år 2016.

Till skillnad från många andra fick skådespelaren Pihla Viitala med familj ett undantagslov för att ersätta en gammal 26 kvadrats utebyggnad med ett nytt 200 kvadratmeters parhus i Mejlans villaområde i Helsingfors, då området fick en ny detaljplan.

Frågan som HFD tog ställning till var om Sinnemäki hade påverkat detaljplanebeslutet till förmån för Viitala, eftersom de påstods vara nära vänner.

Enligt HFD var det ändå inte frågan om en så nära vänskap mellan Sinnemäki och Viitala, att det hade gjort Sinnemäki jävig.

HFD har fått ta emot många besvär angående Sinnemäkis eventuella jäv i frågan. Själv har Sinnemäki anfört att Viitala inte var en nära vän utan en del av en större bekantskapskrets.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade att en person, för att vara närstående, i allmänhet ska ha en motsvarande ställning som en familjemedlem eller andra nära släktingar.