Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bandlokalerna i Borgbackens vattentäkt töms i december – staden har ännu inte hittat ersättande lokaler för musikerna

Från 2021
Borgbackens replokal i Borgå
Bildtext Bandlokalerna i vattentäkten måste tömmas i december då hyreskontraktet går ut.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

En grupp amatörmusiker kommer sannolikt att fira årets självständighetsdag med sorg i hjärtat. Det är sista dagen banden får träna i Borgbackens vattentäkt i Borgå. Sedan stängs huset för omfattande sanering.

Borgå stads ungdomstjänster har hyrt träningslokaler till unga musiker i Borgbackens vattentäkt sedan 2003.

Hyresavtalet med Borgå vatten går ut vid årsskiftet och förlängs inte längre eftersom vattenverket ska göra omfattande renoveringar på området.

Efter självständighetsdagen, den 6 december, stängs lokalerna och de sju band som nu tränar i dem måste packa ihop instrumenten och flytta ut.

– Vi har varit där i nästan 20 år, sedan 2003, men nu börjar vattenverket renovera området och ska gräva runt huset, säger chefen för ungdomstjänsterna Nina Jorkama.

Halva fastigheten fungerar som reservvattentäkt medan den andra på omkring 150 kvadratmeter hyser träningslokaler för band.

Borgå vatten ska sanera den gamla oljeuppvärmningen i vattentäkten och dra nya råvattenledningar. Därför är det inte längre säkert att vistas på byggområdet och byggnaden måste tömmas.

Trumset.
Bild: Copyright: Eugene Sergeev

– Lite före coronan fick vi veta att de inte fortsätter hyresavtalet, men vi fick verksamheten förlängd med ett år. Fast under coronan var det flera månader som banden inte kunde träna där. De var stängda som alla andra träningslokaler i Borgå, säger Jorkama.

Vid årsskiftet ska lokalerna i vattentäkten vara tömda och städade, men än så länge har ungdomstjänsterna inte hittat ersättande lokaler för det 20-tal unga som musicerar vid Borgbacksvägen 1.

– Där är sju lokaler och sju band. Fler än 20 ungdomar tränar där. De flesta medlemmarna är över 18 år, medelåldern är kanske 23 år, säger Jorkama.

Saneringsarbetena på Borgbacken har skjutits framåt med nästan två år och hyresavtalet förlängdes ifjol med ett år så att staden skulle hitta ersättande lokaler åt banden.

Ungdomstjänsterna har inspekterat några av stadens egna lokaler, men ännu inte hittat ett lämpligt alternativ. Lokalitetsledningen är också medveten om det akuta behovet.

– Nu är vi utan lokaler och jag förstår att det oroar ungdomarna som inte vet vad som händer nu och var de ska träna, men tyvärr har vi ingen ny lokal att erbjuda nu genast.

Jorkama önskar också att Borgåbor som har en lämplig lokal som kan fungera som en tillfällig lösning gärna får höra av sig till ungdomstjänsterna.

Handlar om pengar

Fullmäktigeledamot och viceordförande för Nykymusiikin kehittämisyhdistys NYKE i Borgå, Pasi Siltakorpi (Obunden grön) tror att det sist och slutligen handlar om pengar.

– Jag tror att det främst handlar om pengar, nog måste man hitta en träningslokal till banden. Den summan måste man nu bara hitta. Det är möjligt att man inte direkt hittar en lokal där alla ryms, säger Siltakorpi.

Siltakorpi har den uppfattningen att traditionella band som tränar tillsammans i lokaler är rätt få i Borgå för tillfället jämfört med tidigare år. Konstformen bör således främjas.

– Den hobbyn verkar inte vara den hottaste just nu. Förr verkade alla spela i något band.

Siltakorpi tror att staden måste ha någon större lagerlokal som kan snyggas till och göras funktionsduglig.

Tanken på ett så kallat bandhotell dyker upp, till exempel en nedlagd kontors- eller fabriksbyggnad i ett industriområde i vilken band och andra konstnärer kan hyra lokaler. En handfull hotell av det här slaget verkar redan i Helsingfors.

Högst på stadens önskelista står en lokal eller flera mindre rum som ligger tillräckligt nära centrum så att de kan nås med buss och till fots.

Därtill ska lokalerna vara möjliga att inreda så att akustiken är bra och samtidigt isolerade så att man inte stör grannarna.

De ska vara trygga och kunna låsas så att ingen frestas att bryta sig in och stjäla dyrbar utrustning.

En träningslokal med en liten scen och instrument så som trummor.
Bildtext Zentra har ett färdigt utrustat musikrum i källaren. Arkivbild.
Bild: Yle / Mira Bäck

I ungdomslokalen Zentras källare finns det färdigt möblerade musikrummet Soundi med trumset och förstärkare som kan fungera som tillfällig lokal för banden.

Dessvärre kan banden inte förvara sina egna instrument och annan utrustning i rummet eller ungdomslokalen Zentra.

– Vi kommer att erbjuda det så att de alltid då och då får komma och träna. Det är ju inte alls detsamma, för nu har de haft egen lokal med lås där de har kunnat ha alla sina egna grejer och kunnat komma och gå som dom vill, säger Jorkama.

De som är intresserade av musikrummet Soundi uppmanas ta kontakt med ungdomsarbetare Lasse Yrjölä.

Träningslokal med lång historia

Ungdomstjänsterna fixade träningslokaler för band i Borgå vattens fastighet på Borgbacken år 2003.

Lokalerna har i första hand hyrts ut till 15–29 år gamla Borgåbor, men också till äldre personer om det har funnits lediga lokaler.

Nu ser en era i stadens ungdomsarbete och musikliv ut att ta slut.

– Det är synd för lokalerna har varit väldigt bra. Vi tackar vattenverket för att de har förstått våra gemensamma mål. Och hyran har varit låg som vi inte längre kommer att hitta. Ungdomarna har betalat 4,70 euro per kvadratmeter och det innehåller allt, säger Jorkama.

Det finns inga svar på huruvida vattentäkten kan fortsätta som träningslokal i ett senare skede.

Förhoppningsvis har staden en lösning i sikte redan om ett par veckor då ungdomstjänsterna och musikerna sätter sig ner för att diskutera situationen.

Bandens egen festival

Sedan 2017 har ungdomstjänsterna dessutom ordnat evenemanget Waterworks varje år, en gratis utomhuskonsert utan åldersgräns framför Borgbackens bandlokaler.

De som uppträtt har på många sätt varit aktiva i bandlokalerna. Tyngdpunkten har legat på rock, men också popmusik och coverlåtar. 2020 hölls Waterworks i Konstfabriken.

På scenen har Borgåborna fått se bland annat Funeral Parade, Thndrsnek, Ölsprite, Postmodern Malone, Eero & Tomas, Triple Trouble & The Waterhouse Rhythm Section Band, Freengacé och Tilapäinen Yhtye.

Enligt Nina Jorkama planerar ungdomstjänsterna en avskedskonsert till vattentäkten som ska ordnas i januari.

Diskussion om artikeln