Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rudolf Koivu-priset till Maria Sann för stilistiskt gränslösa illustrationer

Från 2021
Illustratören Maria Sann.
Bildtext Maria Sann tilldelas Rudolf Koivu-priset år 2021.
Bild: Niklas Sandström

Det prestigefyllda Rudolf Koivu-priset 2021 på 10 000 euro tilldelas Maria Sann för hennes illustrationer till bilderboken Bokstavsvärldar.

Rudolf Koivu-priset är ett pris som delas ut sedan år 1949 till minne av bildkonstnären och barnboksillustratören Rudolf Koivu.

Priset på 10 000 euro ges till en illustratör av barn- och ungdomslitteratur och delas ut vartannat år.

Detta år tillfaller priset Maria Sann för hennes illustrationer till Bokstavsvärldar, en ABC-bok som hon skapat tillsammans med författaren Henrika Andersson.

Juryns motivering lyder:

Maria Sanns illustrationer i boken Bokstavsvärldar är stilistiskt gränslösa. De med olika tekniker skapade bokstäverna sprudlar av fantasi och glädje som visar att illustratören har kvar sin barnablick. Verket har en fräsch och lekfull stämning.

Boken har en god rytm och bildar en enhetlig helhet, även om teknikerna och stilarterna varierar. Maria Sann har modigt lämnat utrymme och luft på uppslagen. Stilvariationen fungerar även ur en pedagogisk synvinkel. De olika bokstäverna är lätta att komma ihåg då varje sida är unik. Sann har närmat sig bokstäverna via formgivning. Bilderna är inte beroende av texten, utan fungerar även självständigt. Illustrationen är knasig på ett positivt sätt. Läsaren hinner inte bli uttråkad då varje sida medför något nytt.

Omslaget till bilderboken Bokstavsvärldar.
Bild: Förlaget M

Utdrag ur Svenska Yles recension av bilderboken från den 3.6.2021:

"På samma sätt som Henrika Anderssons texter är finurliga och mångfacetterade är Maria Sanns illustrationer påhittiga och sinnrika.

Teckningarna och collagen anknyter till texterna genom att plocka upp enskilda ord samtidigt som Sann tillför egna element med figurer, företeelser och aktiviteter som härrör sig till en specifik bokstav.

Ibland är kopplingen mellan en enskild bild och en bokstav inte alldeles klar och tydlig vid en första anblick, och då får man som läsare försöka klura ut vilket sambandet är – något som verkligen gör läsaren/uttolkaren till medskapare, ordsnickrare och bokstavsspanare.

Enstaka figurer återkommer också i olika roller i boken och bidrar på sitt sätt till att skapa en sammanhängande helhet."

Läs recensionen i sin helhet här.