Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Chefsöverläkare om pandemiläget i Egentliga Finland: "Läget är inte lika dåligt som kvällsnyheterna kanske antyder"

Från 2021
Uppdaterad 21.10.2021 10:06.
Mikko Pietilä, en man med glasögon, blå kavaj och slips, tittar in i kameran.
Bildtext Mikko Pietilä ser inget behov av nya restriktioner just nu.
Bild: Thomas Hagström / YLE

Enligt social- och hälsovårdsministeriet borde regioner som Egentliga Finland ta till nya och mer riktade restriktioner för att lugna coronaläget. Chefsöverläkare Mikko Pietilä ser inte att det skulle vara till större nytta i dagsläget.

Coronaarbetsgruppen vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt rapporterade i tisdags om att incidenstalet i regionen var på väg neråt och att vaccinationerna ökat i och med att man tagit i bruk covidintyget.

Samma kväll sa ändå social- och hälsovårdsministeriets kanslichef, Kirsi Varhila, att coronaläget i Finland är "oroväckande" och att regionerna skulle behöva ta i bruk mer precisa restriktioner. Som exempel använde hon Egentliga Finland.

Enligt Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, kan det finnas två svar på varför Varhila valt att använda regionen som exempel.

– Det är lite svårt att säga varför. Antingen vet inte Kirsi Varhila vilket coronaläget egentligen är här just nu eller så hänvisar hon till att intensivvården varit belastad av coronapatienter på senaste tid, säger Pietilä.

Åbo universitetscentralsjukhus
Bildtext Oenhetliga smittkällor gör det svårt att skapa effektiva restriktioner inom sjukvårdsdistriktet.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt Pietilä har läget ändå förbättrats under de senaste veckorna.

– Jag skulle säga att läget är bättre än vad tv-nyheterna antyder. Vi har redan flera regler och restriktioner i kraft här i Egentliga Finland som är strängare än på annat håll, säger Pietilä.

Som exempel lyfter Pietilä upp kravet på hälsoinspektioner som är i kraft vid Meyer Turkus varv.

– Problemet just nu är att det inte finns någon klar orsak för de nya coronafall som upptäcks. Det här gör det väldigt svårt att ta i bruk några regler som skulle vara effektiva, säger Pietilä.

En sjukskötare Evelin Prees vårdar en coronapatient på intensivvårdsavdelningen.
Bildtext En fjärdedel av patienterna på intesivvården är sådana som vårdas för covid-19.
Bild: Arash Matin / Yle

Skulle det komma fram att stora evenemang och nattklubbar leder till smittkedjor kunde man införa restriktioner som begränsar den sortens verksamhet, men just nu ser inte Mikko Pietilä någon orsak för det.

– Vi har covidintyget och det fungerar bra så länge folk vaccineras och använder sig av det, säger Pietilä.

Intensivvården fortfarande belastad

För tillfället är ungefär en fjärdedel av de patienter som vårdas på intensivavdelning i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt sådana som vårdas för covid-19.

– Det är en ganska stor andel, men vi klarar det ännu tills vidare. Varje dag måste vi ändå tänka på vilka operationer vi kan göra så att våra patienter har plats på intensivavdelningen också efter operationen, säger Pietilä.

Under de senaste tre veckorna har fem operationer blivit ombokade. Två har hittills bokats om den här veckan.

Pietilä säger att det inte finns orsak till att införa nya restriktioner i ett sådant skede då statistiken för antalet coronafall är på väg neråt.

– Det är inte logiskt att i det här skedet komma med några väldigt stränga nya restriktioner, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä.

Pietilä säger ändå att läget granskas kontinuerligt och att sjukvårdsdistriktet är fullt berett på att införa nya regler i samarbete med regionförvaltningsverket om det behövs.