Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tomma stolar avskräcker inte i Nykarlebystyrelsen: "Det kommer att bli bra"

kvinna med scarf sitter framför dator
Bildtext I början av november klarnar villkoren för tillträdande stadsdirektören Martin Norrgård, förutspår Nykarlebys stadsstyrelseordförande Siw Frostdahl-Blomqvist.

Det möbleras om i ämbetshuset i Nykarleby. Mats Brandt lämnar posten som stadsdirektör första november. Samtidigt väntas fullmäktige slå fast villkoren för nye direktören Martin Norrgård. Även om direktörsposten står tom i fyra månader, tror de förtroendevalda på en smidig övergång.

Redan för ett år sedan styrde Mats Brandt stegen bort från stadsdirektörsstolen i Nykarleby, då han valdes till strategidirektör för det nya välfärdsområdet. Efter rekryteringsprocessen landade valet på Martin Norrgård, med avsikt att de bägge skulle gå parallellt under en övergångstid. Efter en tid av nedtrappning i Nykarleby, avslutar Brandt sitt värv i Nykarleby den första november. Martin Norrgård väntas ändå tillträda först i mars nästa år. 

- För tillfället diskuterar vi med Martin Norrgård om startdatum och nu ser det ut som han kommer till Nykarleby i början på mars, säger Siw Frostdahl-Blomqvist.

Norrgård har lovat fullfölja säsongen som vallare för det svenska skidlandsslaget denna säsong och uppdraget där väntas sluta först under vårvintern.

Mats Brandt, stadsdirektör i Nykarleby.
Bildtext Mats Brandt har stegvis övergått till den nya tjänsten som strategidirektör för välfärdsområdet.

Det slutliga avtalet mellan Norrgård och Nykarleby är under arbete och ska godkännas av både stadsstyrelsen och -fullmäktige i början av nästa månad. Mats Brandts uppdrag förlängdes, så han skulle hinna delta i beredningen av nästa års budget. När detta nu avklaras, lämnar Brandt också tjänsten helt för sitt påbörjade värv för välfärdsområdet. 

Tomma direktörsstolar

Att Nykarleby nu har fyra månader framför sig med en tom stol ska ändå inte förorsaka några större problem, bedömer Frostdahl-Blomqvist. 

- Både tjänstemän och politiker har diskuterat, och enligt tidigare modell har vi bestämt, att ekonomidirektören kan handha två uppgifter i huset i väntan på att Norrgård tillträder, säger Siw Frostdahl-Blomqvist.

Man i beige tröja står i en trädgård.
Bildtext Martin Norrgård fortsätter valla skidor ännu denna säsong.

Men det blir mera rotation, som också medför ytterligare jobb för bland andra ekonomidirektören Gunilla Lillbacka. Tidigare förvaltningschefen Anna Kotka-Bystedt lämnade också Nykarleby för en tjänst som integrations- och sysselsättningschef i Jakobstad. Därför är också den platsen vakant.  

I september när tjänsten lediganslogs, fick man endast en ansökan, men efter förlängning, kom två intressenter till: så nu har man att välja mellan Alexandra Back, Anna Käcko-Englund och Karolina Strand. En av dem väntas väljas till jobbet i början av november, men när den valda sedan kan tillträda är ännu oklart.  

- Vi hoppas få valet gjort nu på mötet den första november, så vi kommer vidare med processen. Och både politiker och tjänstemännen verkar anse att det här kommer att gå bra, säger stadsstyrelseordförande. 

Stadsdirektörslös framtid otänkbar

Även om det nu blir en övergångstid, då Nykarleby får klara sig utan några av de ledande tjänstemännen, vill Frostdahl-Blomqvist inte tro att staden skulle klara sig utan stadsdirektör på sikt. 

- Det är en fråga som aldrig ens slagit mig. Kommunens roll är framöver lika viktig, så jag ser inget alternativ att klara sig utan stadsdirektör, säger Frostdahl-Blomqvist. 

Torget i Nykarleby.
Bildtext Både tjänstemän och förtroendevalda är övertygade om att pusslet faller rätt i Nykarleby.

Från förtroendevaldas sida ser man ändå nu med tillförsikt på framtiden. 

- Klart vi har mycket jobb framför oss. Liksom alla andra kommuner har vi också frågan om välfärdsområdena som kommer upp. Men jag tycker vi har en bra situation i kommunen. Så jag tror det kommer att bli riktigt bra, säger Siw Frostdahl-Blomqvist.

Diskussion om artikeln