Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Villkorligt fängelse för 17-åringen som orsakade branden vid Karis tågstation

Brandbil framför gul gammal träbyggnad.
Bildtext Branden började då en gardin antändes.

Den 17-årige pojken som tände eld på en gardin i väntrummet vid Karis tågstation i maj har dömts till villkorligt fängelse. Dessutom måste han ersätta VR med tusentals euro för materiella skador.

Det var den 4 maj i år som nödcentralen fick larm om en vägg som brann i väntrummet på Karis järnvägsstation.

Räddningsverket fick snabbt branden under kontroll men var tvungna att riva en del av väggen.

Hade inte för avsikt att starta branden

Sjuttonåringen säger att han inte hade för avsikt att tända på gardinen utan att han lekte med tändaren och var vårdslös.

Övervakningskameran visar att pojken höll i gardinen samtidigt som han lekte med tändaren, men sedan släppte gardinen och fortsatte tala med sina kompisar.

Han hoppade till och verkade genuint förvånad då han märkte att gardinen brann och försökte snabbt släcka branden med hjälp av sin ryggsäck och genom att dra ner gardinen.

Då fattade ändå den andra gardinen eld varpå pojken sprang ut och tillkallade räddningsverket.

Rätten upplever att hans förfarande tyder på att han inte tände på gardinen med avsikt. Pojken har dessutom en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som gör att han inte förmår förstå konsekvenser i den mån som annars kan förväntas av en person i hans ålder.

Väntrummet är i ostädat skick.
Bildtext Branden utgjorde en risk för andras hälsa och liv bedömer tingsrätten.

Pojken dömdes därför inte för skadegörelse. Däremot upplever tingsrätten att han med sin vårdslöshet äventyrat andras liv och hälsa och även riskerat att orsaka betydande materiella skador.

I samband med rättegången åtalades och dömdes pojken också för flera fall av misshandel, olaga hot och lindrig misshandel som inte är kopplade till branden.

Västra Nylands tingsrätt dömde honom till 45 dagar villkorligt fängelse. Han dömdes även till övervakning i ett år och tre månader för att förhindra framtida brott.

Utöver det ska han ersätta VR med knappt 5000 euro för materiella skador.

För olaga hot döms pojken att betala 700 euro till ett av sina offer.