Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vem ska köpa Handelsbankens verksamhet i Finland? Det blir en dyr affär, tror analytiker

Uppdaterad 20.10.2021 17:07.
Handelsbanken
Bildtext Martin Paasi: Handelsbanken har bankkontoren i centrum.

Gårdagens besked om att Handelsbanken lämnar Finland har lett till spekulationer om vem som kan tänkas ta över bankens verksamhet här. Få aktörer har de muskler som behövs, säger analytiker.

Martin Paasi, ekonomisk expert vid Nordnet, säger sig vara överraskad över Handelsbankens besked.

- Handelsbanken är en bank som brukar ta förutsägbara och långsiktiga steg i sin verksamhet, så på det sättet kommer det som en överraskning. Samtidigt är det ett faktum att regleringen av bankernas verksamhet har blivit alltmer rigorös och i och med det så har basbanksverksamhetens kostnader gått upp och lönsamheten gått ner.

Enligt Paasi är det därför naturligt att alla banker ser över de verksamheter man har och satsa krutet på de marknader som är mest lönsamma.

- Så även om Handelsbanken omsätter 200 miljoner euro i Finland och har en bra lönsamhet så har det inte räckt till.

Martin Paasi är sparekonom på Nordenet.
Bildtext Martin Paasi på Nordnet.

Strängt regelverk innebär höga kostnader

Paasi förklarar att det stränga regelverket innebär högre kostnader för bankerna. Samtidigt gör nollräntan det svårt att uppnå lönsamhet i basverksamheten som går ut på att ta in depositioner och låna dem vidare.

På frågan vem som kan tänkas vara intresserad av att köpa upp Handelsbankens verksamhet i Finland svarar Paasi så här:

- Jag tror definitivt att det finns ett stort intresse för Handelsbanken. Organisationen är väldigt slimmad och banken har en stark kultur där bankkontoren är i centrum. Det är en kostnadsmedveten och låghierarkisk organisation, säger Paasi.

Paasi bedömer att mindre banker med stor tillväxtaptit kunde vara tänkbara köpare och han nämner Aktia som ett exempel.

- Aktia Bank har ju nya ägare och där finns ju också en liten gemenskap i det svenska språket. S-Banken och Ålandsbanken finns ju också.

Analytiker: Handelsbanken för dyr för de flesta köpare

Helsingin Sanomat har intervjuat finansbransch-analytikern Sauli Vilén på Inderes. Han tror snarare att det är de finländska storbankerna - Nordea eller OP - som överhuvudtaget kunde ha möjlighet att köpa Handelsbankens finländska verksamhet. Men det är osäkert om de är intresserade, säger han.

- Om man tänker sig att verksamheten säljs som en helhet faller flera potentiella köpare bort. Det blir helt enkelt en för stor affär, säger han.

Vilén gör en grov uppskattning att Handelsbankens värde kunde uppgå till 700 miljoner euro mot bakgrund av resultatsiffrorna. En logisk köpare kunde vara Danske Bank, men....

- Det kan ändå hända att Danske har händerna fulla med att städa upp efter penningtvättskandalen, säger Vilén.

Sauli Vilen, Inderes
Bildtext Sauli Vilen på Inderes.