Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En idrottsfamilj med stort I i Vasa – Sebastian Strandvall får fira ligaplatsen med viktigaste personerna i livet: "Att dela de här ögonblicken med familjen är det bästa jag vet"

Sebastian Strandvall och Aatu Laatikainen under en VPS-träning.
Bildtext Sebastian Strandvall och Aatu Laatikainen är två av blott en handfull spelare som finns kvar från VPS senaste säsong i fotbollsligan.

Sebastian Strandvall sätter punkt för sin division 1-sejour på lördag. Han får göra det med sin familj på första parkett i Sandviken – och det betyder allt för VPS-kaptenen.

Stämningen är verkligen uppsluppen när VPS tränar på hemmaplan i Vasa inför säsongens sista match. Sång, skratt och leenden präglar uppladdningen till derbyt mot Jaro.

Ligaplatsen är säkrad, avslutningen i Sandviken handlar om att vinka farväl till division 1.

– Jag var 33 år när VPS degraderades. Jag blev direkt lite rädd för att det var sista gången som jag spelade ligafotboll, men jag slog fast ett personligt mål: Jag ska inte sluta på division 1-nivå. Jag hann fundera på att byta klubb, men jag är väldigt glad över att jag stannade kvar här. Lördagen blir otroligt speciell, säger Sebastian Strandvall.

Då ska VPS fira avancemanget till fotbollsligan tillsammans med hemmapubliken, och Strandvall får lyfta bucklan som symbol för seriesegern. Någonstans på de gröna läktarna kommer de allra viktigaste för honom att finnas på plats.

Sebastian Strandvall under en VPS-träning.
Bildtext Fokus hela vägen – VPS vill avsluta säsongen med åttonde raka segern och en derbyvinst mot Jaro.

Familjen har alltid varit ett stort stöd för syskonen Strandvall i idrotten. Föräldrarna har varit där, på plats för att heja fram Matias i världscupen på skidor, Sebastian i fotbollen eller de två yngre syskonen Andreas och Emilia i deras fotbollsmatcher.

– Det är obeskrivligt att de alltid sitter här. Det är också en del i att jag har spelat så länge i VPS och vill fortsätta här. Jag njuter av att vara här och uppskattar deras stöd så otroligt mycket. Att dela de här idrottsögonblicken med min familj är bland det bästa jag vet.

– Jag har spelat fotboll på andra ställen i Finland och utomlands och då har det inte varit möjligt med samma uppbackning i varje match. Jag vill dela det här med dem. Man märker att det också är roligt för dem.

Kommer ihåg skid-VM

Han lyfter fram skid-VM i Lahtis 2017 som ett ögonblick då han fick vara en del av hejarklacken.

– Det var väldigt roligt att se när min storebror tävlade i VM – och jag kommer ihåg när han åkte förbi stället där vi stod. Jag skrek så mycket att det började göra ont i lungorna. Det var en fysisk upplevelse … och samma sak då, det handlar om att dela ögonblicken. Det är lika viktigt som resultaten.

Samtidigt som VPS har radat upp sju raka segrar, passerat RoPS och TPS och säkrat ligaplatsen till 2022 har Strandvall också tvingats balansera med sorg i familjen.

Mormor Göta dog under hösten, men VPS-kaptenen har lyckats fokusera på matcherna.

– Det har varit tufft och mamma var orolig för hur jag ska kunna koncentrera mig, men jag sa till henne att jag har spelat så många matcher att jag vet hur jag ska komma in i rätt fokus.

Sebastian Strandvall under en VPS-träning.
Bildtext Sebastian Strandvall var avstängd och såg på från läktarplats när VPS säkrade ligaplatsen förra helgen, men mot Jaro ska han leda ut sitt lag på nytt.

Inte realistiskt med avancemang i fjol

På planen har Strandvall varit en symbolspelare för årets VPS. Han är född och uppvuxen i Vasa och vet vad den återvunna ligastatusen betyder för staden.

– Många hade kanske tagit ligaplatsen för given och trodde att det inte fanns ett hot att åka ur. Sen blev det verklighet – och när vi tar klivet tillbaka snabbt så blir folk extra glada.

Degraderingen för två år sen kom som ett brev på posten för VPS efter en längre tid med ekonomiska problem. Vasalaget slutade sexa i division 1 förra året och var långt från att studsa tillbaka direkt.

– Det kändes inte helt realistiskt då. I år har det blåst positivare vindar genom hela föreningen, och det har underlättat vårt arbete på planen också. 

Sebastian Strandvall under en VPS-träning.
Bildtext Hur firade VPS ligaplatsen förra helgen? "Vi hade roligt i bussen, möttes av supportrar när vi kom till Sandviken och sen stannade vi vid stadion, gick i bastu och hade kul", säger Sebastian Strandvall.

Strandvall pekar på operativa chefen Satu Nieminen och hennes arbete. Nieminen har också fått stöd från en delvis nybildad styrelse med ordförande Timo Harri i spetsen.

– Satu började egentligen jobba från minus efter de tunga åren för klubben. Hon började ställa saker till rätta och har varit guld värd.

Nye tränaren kastade om allt

Vasalagets säsong tog dessutom en ny riktning efter tränarbytet i juni. Jussi Nuorela, som i första hand har arbetat med unga talanger under sin tränarkarriär, titulerar de gångna månaderna som en möjlighet att visa vad han går för.

– Vi vände upp och ner på hela spelsystemet. En sån förändring sker inte i en handvändning.

Jussi Nuorela tittar på under en VPS-träning.
Bildtext Jussi Nuorela har spelat landskamper som spelare, men i tränarbranschen har VPS varit hans första större uppdrag.

Nuorela skiftade till trebackslinje och viktade om laget. Hans VPS har varit offensivare och det har fungerat optimalt för de här spelarna.

Namn som Kalle Multanen, Steven Morrissey, Joonas Vahtera, Aleksi Pahkasalo och Strandvall har rymts i samma startelva.

– Det har varit lärorikt. Systemet var också helt nytt för mig. Jag har fått fundera mycket på egen hand innan jag har kunnat dela med mig till spelarna.

Den förre landslagsmannen säger att han diskuterar om en fortsättning som VPS-tränare. Det intresserar honom – och han skriver under på Strandvalls åsikt att truppen måste spetsas inför återkomsten till fotbollsligan.

– Det har bevisats många gånger att ett starkt division 1-lag inte klarar sig speciellt bra i ligan. Det är solklart att nivån höjs markant. Det krävs verkligen förstärkningar i alla lagdelar. Med samma lag klarar vi oss inte i ligan nästa år.

Sista omgången i division 1

Övre slutserien: VPS–Jaro, RoPS–TPS, EIF–Gnistan.

Nedre slutserien: MuSa–HJK Klubi 04, MP–Jippo, PK-35–KPV.

Samtliga matcher startar på lördag klockan 15.

VPS har säkrat seriesegern. TPS har kvalplatsen inför sista omgången, men RoPS passerar vid seger i sista omgången.

I botten är jumbon Jippo avsågad. MuSa eller Klubi 04 kan rädda sig kvar vid seger, men då får MP inte plocka poäng i sin match.