Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Handelsbankens kunder i Vasa tar flitigt kontakt – kontorschef ger lugnande besked: "Ingen stor förändring för kundernas del"

Frej Björses, kontorschef på Handelsbanken i Vasa.
Bildtext För Frej Björses kom beskedet om att Handelsbankens verksamhet läggs ner i Finland som en överraskning. Arkivbild.

Nyheten om att Handelsbanken lämnar Finland överraskade både kunder och anställda den här veckan. Många oroliga kunder har hört av sig, också till bankens två kontor i Österbotten.

För Frej Björses som är kontorschef på Handelsbanken i Vasa kom beskedet om att den svenska koncernen väljer att lägga ner verksamheten både i Finland och Danmark som en stor överraskning.

– Inte hade vi väntat oss något sådant här, för regionbanken gör ett bra resultat och vi håller på med investeringar i nya datasystem bland annat. Så på det viset är det här en total överraskning.

Samtidigt är det som det ska, påpekar Björses. Eftersom Handelsbanken är ett börsbolag ska alla intressenter meddelas samtidigt.

Och Björses säger sig förstå orsakerna bakom beslutet att avsluta verksamheten i de två länderna. Där spelar Handelsbankens kommande it-investeringar en stor roll, säger han.

– Här ligger koncernen lite efter konkurrenterna. Samtidigt finns det inte längre några synergier över gränserna, utan det ska byggas en plattform i Sverige och en i Norge och en i Finland, och så vidare. Det blir väldigt dyrt om det ska byggas fem stycken, och i länder som Danmark och Finland skulle det kanske inte betala sig tillbaka.

Många frågor från kunderna

Koncernen uppger att man nu inleder en process för att sälja sin verksamhet i Finland.

Det är fråga om en process som kommer att ta länge, tror Frej Björses. Försäljningsprocessen uppges endast vara i sin början och den involverar många stora steg, där exempelvis regionbankens hela balansräkning ska gås igenom och Konkurrensverket säga sitt.

– Över ett år tar det garanterat. Men oberoende vilken skylt som hängs upp här om ett antal år så tror vi på framtiden. Vi är ett framgångsrikt kontor.

Hur har kunderna reagerat, är det många som hör av sig?

– Ja. Vi har nog suttit i telefon och svarat på mejl hela dagen. Folk är oroliga för vad som händer och när det händer och hur det går med deras placeringar och lån till exempel.

Någon kundflykt kan man inte tala om säger Björses, utan man kan ge kunderna lugnande besked.

– Vår verksamhet fortsätter och oberoende vem som köper upp det här i sinom tid så bibehålls alla avtal. De går ju inte att ändra på utan de fortsätter som förr. Så det blir ingen stor förändring för kundernas del.

Handelsbankens kontor i Vasa har tio anställda och på kontoret i Jakobstad jobbar nio personer, enligt Björses. Hur det här beskedet påverkar den här personalstyrkan är ännu öppet.

– Det beror på vem som köper oss, men i och med att vi har händerna fulla och gör ett gott resultat här så jag tror nog att verksamheten i den nya ägarens regi kommer att fortsätta ganska långt som förr.