Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ulla-Maj Wideroos hjärtoperation inhiberades i sista stund eftersom ovaccinerade covidpatienter tog hennes plats på intensiven

Från 2021
Uppdaterad 20.10.2021 17:48.
En kvinna med kort ljust hår och en lila scarf runt halsen.
Bildtext Ulla-Maj Wideroos väntar fortfarande på att opereras.
Bild: Yle/Juho Teir

Sjukvården är fortfarande belastad av patienter som har insjuknat i covid-19. Då antalet coronapatienter på intensivvårdsavdelningarna är stort, måste vissa icke-brådskande operationer skjutas upp - ibland med mycket kort varsel.

Allt var klart för en hjärtoperation för pensionären och tidigare riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos. Hon hade väntat på operationen ända sedan augusti, men i sista stund blev det stopp.

– Jag var utanför operationssalen och operationen kräver intensivvård efteråt, men då sade de att det tyvärr inte finns några platser på intensiven för där ligger coronapatienter, dessutom ovaccinerade, säger Wideroos.

En sjukskötare Evelin Prees vårdar en coronapatient på intensivvårdsavdelningen.
Bildtext I dag rymdes inte fler patienter på ÅUCS intensivvårdsavdelning.
Bild: Arash Matin / Yle

Wideroos fördes tillbaka till avdelningen på Åbo universitetscentralsjukhus, där hon får vänta på om operationen kanske går att göra nästa dag.

Visst hade hon läst om att man skjuter upp många operationer och att det finns många covidpatienter på intensiven i Vasa, Åbo och Helsingfors, men något sådant här var hon inte alls förberedd på.

– Då man är så färdig, har fått sina lugnande mediciner och är på väg till operationen, så tänker man att "nu blir det ändå av", säger Wideroos.

Men så var det inte. Wideroos stoppades vid dörrarna till operationssalen.

– Jag blev jätteledsen. Det är klart att jag hade fått lugnande mediciner, men mänskligt sett är det här inte klokt.

En handfull operationer har tvingats skjutas upp

Wideroos är noga med att poängtera att alla som behöver vård ska få det, men samtidigt tycker hon att alla som kan ta vaccin borde göra det, för att undvika att belasta intensivvården.

Sjukskötare Evelin Prees vårdar patient på intensivvårdsavdelningen för coronapatienter,
Bildtext Intensivvårdsavdelningen vid ÅUCS har plats för många patienter, men inte för nya icke-brådskande fall nu.
Bild: Arash Matin / Yle

Under de tre senaste veckorna har Åbo universitetscentralsjukhus tvingats skjuta upp fem icke-brådskande operationer på grund av att kapaciteten vid intensivvårdsavdelningen inte räckt till. Och den här veckan har man skjutit upp två operationer till.

Man såg frustrationen i deras ögon

Ulla-Maj Wideroos om hjärtkirurgerna

Trots det anser chefsöverläkaren Mikko Pietilä vid ÅUCS att det för tillfället inte behövs nya coronarestriktioner.

– Problemet är att vi inte har någon klar orsak till de nya covidfallen, så det är svårt att exakt göra något som skulle påverka epidemiläget i Egentliga Finland, säger Pietilä.

Tidigare har man pekat på ett stort antal nya fall på restauranger, nattklubbar eller större evenemang. Men något sådant har man inte märkt nu.

Operation i morgon – om det finns plats på intensiven

Riktningen är den rätta, för incidensen går nu neråt. Tack vare covidintyget kan restauranger och teatrar ha öppet, och tillställningar kan ordnas. Men ifall restriktionerna behöver skärpas anser Pietilä att det är i restaurangbranschen man måste reglera.

– Det vi kan göra är samma saker som tidigare – använda munskydd, använda sunt förnuft, att ha covidintyg och använda det, säger Pietilä.

Mikko Pietilä
Bildtext Chefsöverläkare Mikko Pietilä uppmanar folk att att använda sunt förnuft och covidintyg.
Bild: Arash Matin / Yle

Hjärtkirurgerna är fortsättningsvis klara att operera Ulla-Maj Wideroos, lika klara som de var redan idag. Men visst var läkarna också besvikna över situationen.

– Man ser ju inte så mycket av dem när de har ansiktsskydd, men man såg frustrationen i deras ögon. Jag förstår dem, säger Wideroos.

Wideroos har fått veta att hon är den första att opereras i morgon – om det finns plats på intensiven.

– Nu har jag sovit på dagen, och nu tar vi nya tag i morgon. Det är ju så man måste tänka, säger Ulla-Maj Wideroos.

Artikeln har uppdaterats 20.10.2021 klockan 17.48 med fler kommentarer av Ulla-Maj Wideroos och Mikko Pietilä.