Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nordiska förbunden motsätter sig nya VM-förslaget – Infantino vill ha förändring för att locka unga: ”Ett enormt mästerskap som gynnar alla”

Från 2021
Emil Forsberg och Nikolai Alho kämpar om bollen.
Bild: EPA-EFE/Jonas Ekstromer

Fifa vill ordna VM i fotboll för herrar vartannat år. Det förslaget stöder inte de nordiska förbunden. Samtidigt anser Fifas president Gianni Infantino att en förändring måste ske annars riskerar man att tappa ny publik.

Framtidens fotbolls-VM är på tapeten just nu. Internationella fotbollsförbundet Fifa vill överge det nuvarande systemet med VM vart fjärde år och i stället arrangera mästerskapet vartannat år.

Förslaget har vunnit ett brett stöd men framför allt i Europa är motståndet stort. Europeiska fotbollsförbundet Uefa har till också med hotat med bojkott.

Även de nordiska länderna motsätter sig planerna, skriver man i ett gemensamt uttalande. Länderna lyfter också fram fyra centrala punkter till varför man är emot förslaget.

  • Damernas EM och VM kommer att tappa allmän och medial synlighet.

  • Fotbollens ekosystem förändras radikalt och det blir omöjligt att behålla nuvarande system med nationella mästerskap och landskamper.

  • Man kan inte förvänta sig att klubbarna släpper spelare till VM vartannat år om man inte får vara med och bestämma matchkalendern.

  • EM för herrar och damer kommer att dö ut om VM ordnas vartannat år.

Förbunden skriver också att om planerna förverkligas måste de nordiska länderna överväga åtgärder och scenarier som ligger närmare deras grundläggande värderingar. Med andra ord att dra sig ur Fifa.

– Blir det här realitet hos många av våra kolleger, då är det en fråga vi måste överväga också. Vi får se vad som händer och så får vi ta ställning då, säger Karl-Erik Nilsson som är ordförande för svenska fotbollsförbundet till Expressen.

”Måste respektera alla åsikter”

Fifas president Gianni Infantino har i dagarna haft möten med fotbollsledare från Europa där han påpekat att en förändring behövs för att locka unga till fotbollen.

– Fifa eller VM är inte fotbollens fiende, det är andra aktiviteter som unga pojkar och flickor jagar. Tillsammans måste vi jobba för att de ska bli intresserade av fotboll igen.

– Jag tror att vi kan hitta ett sätt att utveckla fotbollen ytterligare. VM är ett enormt mästerskap som gynnar alla, sa Infantino under mötet enligt nyhetsbyrån AP.

Infantino påpekade samtidigt att det inte är enbart de europeiska åsikterna som räknas.

– Vi kan inte forma nya förslag enbart baserat på feedback från Europa. Vi måste respektera alla åsikter.

Under mötet kom det också ett förslag från Portugal om att lag inte ska kunna spela i två på varandra följande mästerskap.

– Vi behöver fler deltagande länder och kanske finns det ett sätt att göra det genom att ha två VM men inte med samma lag. Det är något som vi ska studera, sa Infantino.

I december är det tänkt att Fifa ska lägga fram ett nytt förslag som förbunden ska ta ställning till.

Diskussion om artikeln