Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Livligt med patienter och längre väntetider - primärvårdsjouren vid Raseborgs sjukhus har fyllt ett år

Från 2021
En man i läkarrock och en kvinnlig sjukskötare står och tittar in i kameran.
Bildtext Chefsläkaren Fredrik Forsström och avdelningsskötaren Britt-Marie Forstén berättar att primärvårdsjouren är flitigt besökt.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det har varit ett händelserikt år för Raseborgs sjukhus. Mitt under coronapandemin stängde samjouren och HUS enda primärvårdsjour öppnade sina dörrar.

Morgonrusningen har kommit igång när Yle Västnylands redaktör besöker sjukhuset på onsdagsmorgonen (20.10). Även om sjukhuset inte behandlar coronapatienter så går personalen inte sysslolös.

– Tyst har det nog inte varit på jouren, vi har haft väldigt många patienter under det här året, försäkrar chefsläkare Fredrik Forsström.

En av de största förändringarna sedan samjouren blev primärvårdsjour är att operationer under anestesi inte längre sker vid sjukhuset.

Allvarligt sjuka eller akuta fall behandlas inte heller längre i Ekenäs utan styrs numera till annan adress. Lojo har den närmaste jouren för specialsjukvård.

En stor omställning

För ett år sedan förutspådde avdelningsskötare Britt-Marie Forstén att förändringen skulle märkas främst bland de anställda. Med facit på hand säger hon att det blev just så.

– För personalen har det varit en stor förändring. De har arbetat inom specialsjukvården och akutvården, och så är det plötsligt en primärvårdsjour. Visst är det en omställning, konstaterar hon.

Hon påpekar ändå att de flesta sjukskötare stannade kvar och att det är bra att den expertisen finns.

– Vi har ju ibland patienter som kommer in genom våra dörrar som behöver det alldeles akuta.

Långa väntetider

Numera finns det endast en allmänläkare på plats dygnet runt. Det innebär att även om patienterna i regel inte har märkt av förändringen så har många fått uppleva längre väntetider.

– Patientmängderna är ganska höga, så det är livligt, försäkrar Forstén.

Det har blivit en stor förändring från vad det var förut, men vi gör fortfarande väldigt mycket

― Chefsläkare Fredrik Forsström

Chefsläkare Fredrik Forsström tog över som chefsläkare i december efter att Peter Braskén gick i pension.

– Det har blivit en stor förändring från vad det var förut, men vi gör fortfarande väldigt mycket, konstaterar han om övergången från samjour till primärvårdsjour.

Oroad för sjukskötarbrist

Det har tidigare talats om hur svårt det är att få läkare till Raseborgs sjukhus. Och i somras var det på flera håll svårt att få tag på sjukskötarvikarier, något som Forsten märkte av också vid Raseborgs sjukhus.

– Vi skulle ha behövt flera vikarier. Vi fått sjukskötare till alla lediga befattningar, så på så sätt har det varit bra.

Jag är helt övertygad om att det kommer att bli sjukskötarbrist

― Avdelningsskötare Britt-Marie Forstén

– Men det finns en stor oro, det är ett problem man inte kan bereda sig på. Jag är helt övertygad om att det kommer att bli sjukskötarbrist, säger hon.

Ett år sedan de stora förändringarna vid Raseborgs sjukhus - så här gick det

14:43

Artikeln bygger på en radiointervju av Malin Valtonen.

Diskussion om artikeln