Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Extra semestervecka i Ryssland ska minska på smittspridningen i landet – över tusen dödsfall per dag

Två män står på Röda torget i Moskva med Vasilijkatedralens lökuloler i bakgrunden. Den ena mannen bär munskydd, den andra tar på sig munskydd.
Bildtext På onsdagen rapporterades om 1 028 dödsfall till följd av covid-19 i Ryssland under det föregående dygnet.

Rysslands president Vladimir Putin har gett order om en dryg veckas betald semester för de flesta ryssar. Orsaken är det stora antalet dödsfall och nya sjukdomsfall orsakade av covid-19.

Semestern inleds lördagen den 30 oktober. I svårt drabbade regioner kan semestern enligt Putin förlängas till mer än två veckor och inledas redan den 23 oktober.

Presidenten uppmanade kraftigt ryssar att vaccinera sig. Bara cirka en tredjedel av invånarna är fullt vaccinerade.

Antalet döda per dygn har stigit i flera veckor. I helgen steg antalet dödsoffer på grund av covid-19 för första gången till över tusen på ett dygn. Den senaste siffran är 1 028 dödsfall på ett dygn.

En sittande man får coronavaccin på en klinik, hans lilla dotter står bredvid.

Rysslands befolkning krymper med fart – coronaviruset skördar fler och fler liv

Också nästa år beräknas antalet ryska invånare krympa.

Den extra semestern är avsedd att begränsa spridningen av viruset genom att hålla folk borta från arbetsplatserna och från kollektivtrafiken.

Vice premiärminister Tatjana Golikova säger att regionala myndigheter borde se till att tillgången på restauranger, teatrar och andra nöjeslokaler begränsas under den arbetsfria veckan. 

Golikova uppmanade invånare att låta bli att resa till andra delar av landet, men många rapporteras ha köpt resor till semesterorter vid Svarta havet.

Sammanlagt över 226 000 ryssar har fått sätta livet till på grund av covid-19.

Källor: AP, Tass, Reuters