Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Polen utmanar EU på toppmötet som kan bli Merkels sista och andra nyheter den här torsdagsmorgonen

Liittokansleri Angela Merkel tapasi Afganistanissa evakuointioperaatiossa palvelleita sotilaita  Seedorfissa 22. syyskuuta.
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltar kanske i sitt sista EU-toppmöte på torsdag och fredag.

God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här morgonen.

EU:s stats- och regeringschefer samlas på torsdag och fredag till toppmöte i Bryssel. På agendan finns flera elfängda frågor, bland annat grälet mellan unionen och Polen. Oenigheten handlar om den polska författningsdomstolens linjedragning enligt vilken delar av EU-fördragen strider mot Polens grundlag. Det finns de som befarar att tvisten kommer att överskugga alla andra viktiga frågor som borde diskuteras.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki talar till EU-parlamentet i Strasbourg. I bakgrunden ser man EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Bildtext Premiärminister Mateusz Morawiecki hördes av EU-parlamentet i tisdags.

Bland annat har EU-ländernas ledare tänkt diskutera de stigande energipriserna, coronaläget och migrationspolitiken. En spännande detalj är att mötet kan bli det sista på den här nivån för Tysklands mångåriga förbundskansler Angela Merkel. Om kanslerkandidaten Olaf Scholz lyckas få ihop sin regering inom kort, är det han som representerar landet på nästa EU-toppmöte i december.

Personer med IF en förbisedd resurs på arbetsmarknaden

De vill och kan jobba, men får inte alltid chansen. Personer med intellektuella funktionsnedsättning (IF) är fortfarande en outnyttjad resurs på arbetsmarknaden, tycker personer med insikt i frågan. Ofta finns det jobb passar människor med IF hur bra som helst, det gäller bara att ställa om hjärnan litegrann och hitta möjligheterna, menar de som jobbar med detta. Det är en grundrättighet att få arbeta och påverka sin utkomst.

– Jag gillar stämningen på jobbet och mina arbetskamrater, berättar exempelvis Daniela Lindholm, som jobbar i köket på Karis ABC.

Nuoret palauttivat astiansa koululounaan jälkeen Kulosaaren yhteiskoulussa 19. helmikuuta.
Bildtext Att plocka disk kan vara ett jobb som lämpar sig för dem med partiell arbetsförmåga.

En utmaning i sammanhanget är ändå att få lön och pension att gå ihop.

– De flesta personer med IF lyfter pension på ungefär 600-800 euro i månaden. Då får de lönejobba för högst 800 euro i månaden för att få behålla sin pension. Det är ett stort pusslande här för att få det att gå ihop, berättar Carina Enberg, arbetslivstränare i Raseborg.

Vårdreformen oroar psykoterapeuter och klienter

Den subjektiva rätten till psykoterapi är hotad i och med vårdreformen. Det befarar både psykoterapeuter och klienter. Orsaken är att regeringen har planer på att flytta över allt vårdansvar på välfärdsområdena.

Det här kan innebära att den lagstadgade rätten till Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner slopas. Det skulle i sin tur betyda att man bara har Hälsovårdslagen att luta sig mot i terapistödsfrågor. Det kan leda till att de nya välfärdsområdena tolkar behov och rättigheter på lite olika sätt.

Risken finns att man vill spara pengar och i allt högre grad gå in för korttidsterapi medan långtidsterapin får stryka på foten.

– Möjligheten till längre rehabilitering behövs också. För tillfället är Lagen om FPA:s rehabiliteringsförmåner den enda rätt vi har till psykoterapi. Skrotas den skrotar vi en ganska stor del av den psykoterapihelhet som just nu finns i Finland, säger psykoterapeuten Max Ervast.

Maassa varjo ihmisestä, joka pitää kiinni kaiteesta.
Bildtext Vårdreformen kan betyda trubbel för dem som i dag får FPA-stödd psykoterapi.

Risk för översvämning

De senaste dagarnas rikliga nederbörd ställer till det både på vägarna och vid olika vattendrag.

På torsdagsmorgonen varnas det för dåligt väglag i norr och översvämninsgrisk längre söderut.

Snöyra sett från ett bilfönster.
Bildtext I norr kan snö och slask göra väglaget dåligt.

I landets norra delar är det snö och slask som gör väglaget dåligt, vid kusterna i söder och väster kan älvar och åar svämma över av regnmassorna.

Vädret

I norr är mer snö att vänta, längre söderut är duggregn att vänta under dagen. Till kvällen drar ett nytt nederbördsområde in söderifrån.

Torsdagens högsta temperatur varierar mellan 5 och 12 grader i söder, i norr mellan +2 och -6 grader.

På sjödistrikten varnas det för hårda vindar och svår sjögång.