Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Londonpolisens lösning på unga kvinnors rädsla för ordningsmakten: Poliser som närmar sig en kvinna ska styrka sin identitet genom videosamtal till chefen

Från 2021
Två poliser går i London. Deras ryggar är mot kameran.
Bildtext De nya reglerna gäller poliser som inte är klädda i uniform.
Bild: Alamy / All Over Press

Polisavdelningen i Storbritanniens huvudstad London inför nya regler för hur civilklädda poliser ska bete sig då de närmar sig en ensam kvinna på stan. De nya direktiven kommer efter en utbredd rädsla för polisen bland unga kvinnor efter fall av våldtäkt och mord som begåtts av polis.

Två poliser har på kort tid varit involverade i två brottsfall, vilket ökat kvinnors känsla av osäkerhet när de rör sig på stan i London. Det handlar om den brutala våldtäkten och mordet på Sarah Everard samt ett annat våldtäktsfall.

I framtiden måste brittiska civilklädda poliser som går fram till en ensam kvinna verifiera sin identitet via ett videosamtal till en överordnad, bekräftar polisavdelningen i huvudstaden, Metropolitan Police. Polisavdelningen är Storbritanniens största.

Polisen i London har tidigare instruerat kvinnor som känner sig osäkra i närheten av en polis att vinka in en buss, ropa till en förbipasserande eller springa bort från polisen och ringa 999 (polisens nummer). De här direktiven har väckt häftig kritik eftersom ansvaret läggs på kvinnorna.

Polisens ansvar att få kvinnor att känna sig säkra

Nu läggs alltså ansvaret på polisen. Från och med nu måste ensamma civilklädda poliser verifiera sin identitet genom videosamtal till en chef samt genom att visa sin polisbricka.

Enligt Londonpolisen får kvinnor också ringa 999 för att bekräfta polisens identitet om de föredrar att göra det.

– Men det är mycket ovanligt att en ensam civilklädd polis inleder en konversation med en ensam kvinna. Det är vanligtvis inte hur vi jobbar, men vi vill försäkra alla om polisernas identitet under de sällsynta omständigheter det här kan ske, säger polisen Laurence Taylor.

– Vi vet att vi måste återvinna kvinnors förtroende för oss igen och vi godtar att det är vårt ansvar att verifiera att vi är vem vi säger att vi är och att vi beter oss lämpligt, tillägger han.

Londonpolisen har fått skarp kritik för hanteringen av mordet på Sarah Everard. Många har ifrågasatt polisens rekrytering och anklagat polisen för att upprätthålla en kvinnofientlig kultur.

Källa: AFP, Reuters.