Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Delår: Nordeas rörelseresultat en dryg miljard euro

Från 2021
Nordeas logga i blått.
Bildtext Nordea gjorde ett bättre resultat än vad många analytiker hade förväntat sig.
Bild: Lehtikuva

Bankkoncernen Nordea rapporterar ett rörelseresultat som anses vara bättre än vad analytikerna hade räknat med.

Banken säger i ett pressmeddelande att rörelseresultatet för perioden juli - september ökade med 17 procent till 1 268 miljoner euro. För ett år sedan var rörelsevinsten 1,1 miljard euro.

Enligt Nordea är orsaken till det förbättrade resultatet högre intäkter - en ökning med nio procent jämfört med samma kvartal i fjol - och stramare kostnadskontroll.

Bankens kreditförluster var fortsättningsvis små, samtliga affärsområden gjorde väl ifrån sig och marknadsandelarna ökade i alla nordiska länder. Bedömningen är att kunderna klarat pandemin väl.

– Bolånevolymerna steg med sex procent jämfört med samma kvartal i fjol, tack vare ökade marknadsandelar i de nordiska länderna. Särskilt glädjande var att utlåningen till små och medelstora företag ökade med nio procent, säger vd Frank Vang-Jensen i pressmeddelandet.

Nordea meddelar att man nu går in för att uppdatera sina finansiella mål och sin affärsplan. Nya mål ska spikas i anslutning till resultatet för fjärde kvartalet och helåret i februari 2022.

Källa: Nordeas pressmeddelande