Källor till Reuters: Så gott som omöjligt att EU godkänner Sputnik-vaccinet före årets slut
Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters kommer det ryska coronavaccinet Sputnik, som redan godkänts i över 70 länder, inte få grönt ljus i EU inom loppet av det här året.
Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA saknar nödvändig vaccindata för att godkänna Sputnik-vaccinet, uppger källor till Reuters. Det här gör det omöjligt att godkänna vaccinet i EU före årets slut.
– Utan den här datan har EMA inte tillräckligt med material för att göra en bedömning, uppger den anonyma källan med koppling till EMA.
Enligt uppskattningar kan ett besked om vaccinet i EU komma i början på nästa år – men bara om EMA får tillgång till alla vaccinuppgifter som behövs inom november.
EMA har utrett Sputnik-vaccinet sedan mars, men behandlingen har stoppats flera gånger – bland annat efter att man märkte brister i tillverkningen.
Vaccinet har godkänts i över 70 länder och enligt forskning i The Lancet ger vaccinet ett 92 procents skydd mot allvarlig covid-19, eller 83 procent mot deltavarianten.
Otillräckliga uppgifter om vacciningredienser och produktionen
Enligt uppgifterna som Reuters tagit del av dröjer det alltså åtminstone till nästa års första kvartal innan vaccinet godkänns. EMA har inte uttalat sig om vaccinet på en tid, men i ett mejl till nyhetsbyrån skriver de att vaccinet fortfarande är "under utredning tills tillräckliga bevis kan framläggas".
I början på september meddelade EMA att man väntar på ytterligare data om vaccinet och att inga framsteg i godkännandet gjorts. Enligt uppgifter gäller det såväl produktionen som ingredienser och förpackningsmaterial.
Ryssland har försökt pressa EU för ett godkännande, bland annat eftersom det hade gjort det lättare för ryska personer att resa inom unionen. Sputnik-vaccinet är det dominerande coronavaccinet som används i Ryssland. Ryssland hoppas också kunna tävla med amerikanska läkemedelsbolagen Pfizer och Moderna som dominerat coronavaccineringen världen över.
Också Världshälsoorganisationen WHO har haft problem med godkännandeprocessen. WHO hoppas kunna erbjuda Sputnik-vaccinet till fattigare länder när det väl godkänns.
Källa: Reuters
WHO avbryter tillståndsprocessen av ryska coronavaccinet Sputnik – flera brister har upptäckts
Vaccinet ska utredas på nytt, bristerna ska åtgärdas.