Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibaner angrep journalister som rapporterade om demonstrerande kvinnor i Kabul

Från 2021
Två beväpnade män slår till en annan man bakifrån på en gata.
Bildtext Flera journalister – också utländska – blev misshandlade av talibankrigare.
Bild: AFP/Lehtikuva/Bülent Kılıç

Talibankrigare attackerade flera journalister som bevakade en kvinnomarsch i Afghanistans huvudstad Kabul på torsdagen.

Ett tjugotal kvinnor trotsade det nya talibanstyret i Afghanistan och demonstrerade för kvinnors rättigheter. Talibanerna lät kvinnorna marschera i fred, men angrep journalister som bevakade protesten.

Åtminstone tre journalister blev sparkade eller slagna med gevärskolvar av svärande talibankrigare, rapporterar nyhetsbyrån AFP från Kabul.

Kvinnorna protesterade mot att talibanerna tagit ifrån dem rätten att studera. Kvinnor har också utestängts från flera arbetsplatser.

"Arbetslöshet, fattigdom, hunger", stod det på plakat som kvinnorna bar på.

– Mitt budskap till alla flickor och kvinnor är: Var inte rädd för talibanerna. Kämpa för dina rättigheter, sa Zahra Mohammadi som var en av demonstrationens organisatörer.

Spontana protester förbjöds

Afghanska kvinnor har demonstrerat också tidigare mot att deras rättigheter fråntagits dem, men talibanerna har flera gånger angripit kvinnomarscherna.

Sedan början av månaden är demonstrationer dessutom förbjudna utan förhandstillstånd, vilket gjort att protestyttringarna blivit betydligt färre.

Det var oklart om torsdagens demonstration hade officiellt tillstånd eller inte.

Då de fundamentalistiska talibanerna styrde Afghanistan förra gången på 1990-talet var kvinnor utestängda från utbildning och fick röra sig utomhus endast i manligt sällskap och iklädda heltäckande burka.

Den här gången har talibanerna lovat mer rättigheter för kvinnorna, men äldre flickor har inte fått återvända till skolan, det finns inga kvinnor på högre positioner i landets nya ledning, ministeriet för kvinnofrågor har lagts ned och kvinnor utlovas bara en liten mängd tillåtna yrken.