Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeås enda grisgård kämpar för att överleva

Från 2021
En tio dagar gammal griskulting i Anne-Maj Blomqvists famn.
Bildtext Den här grisen är tio dagar gammal och bor i ett svinhus i Sjundeå hos Anne-Maj och Leif Blomqvist.
Bild: Maria Wasström/Yle

På Övre Backa i Sjundeå kyrkby finns något så sällsynt som en grisgård. Det är den enda gården i Sjundeå där man föder upp grisar och den ena av sammanlagt två grisgårdar i hela Västnyland. Den andra finns i Lojo.

Anne-Maj och Leif Blomqvist har fött upp grisar i över trettio år. En gång i tiden var verksamheten ekonomiskt lönsam, men under årens lopp har de ekonomiska realiteterna blivit allt mer krassa. Anne-Maj Blomqvist har börjat kalla verksamheten för välgörenhet.

– Om man inte har ett brinnande intresse att hålla på med välgörenhet så gör man väl något annat, men här lever vi enligt den gamla devisen att man ska ha djur på gården, säger Anne-Maj Blomqvist och ger en morot åt en av hästarna i stallet.

Anne-Maj Blomqvist tillsammans med en häst i ett stall.
Bildtext Djur hör till en gård på landet, tycker man på Övre Backa i Sjundeå. På bilden hästen Rosebud och husmor Anne-Maj Blomqvist.
Bild: Maria Wasström/Yle

Hygienkraven i svinhuset är så strikta att ingen utomstående får sätta sin fot där. Anne-Maj Blomqvist gör sig ändå mödan att själv byta om och gå in i svinhuset för att hämta ut en tio dagar gammal kulting för fotografering.

En god stund poserar den tjänstvilligt i Anne-Majs famn men sedan visar den att det räcker och då får den gå in i svinhuset igen.

En tio dagar gammal griskulting i Anne-Maj Blomqvists famn.
Bildtext Anne-Maj Blomqvist med den tio dagar gammal griskultingen i famnen.
Bild: Maria Wasström/Yle

Lönsamhetskrisen håller ändå på att ta musten ur husbondsfolket på Övre Backa. Tillsammans odlar de spannmål och driver smågrisproduktion.

Smågrisproduktionen innebär att suggorna i svinhuset föder kultingar vilka bor kvar tills de väger omkring 30 kilogram. Därefter transporteras de vidare till andra svinproducenter som föder upp svinen tills de ska slaktas.

Efterfrågan lider och kostnaderna stiger

– Den senaste tiden har det varit svårt för oss att bli av med grisarna. Förmedlingsbilen kommer inte och hämtar grisarna eftersom slaktsvinsproducenterna inte vill fylla upp sina slaktsvinhus. De inser att det är mindre förlust att hålla svinhuset tomt än att köpa in slaktsvin, säger Blomqvist.

I vanliga fall kommer förmedlingsbilen och hämtar smågrisarna varannan vecka, men nu har det räckt över en månad mellan leveranserna.

– Det betyder att grisarna stannar här tills de blir större och behöver mera halm, mera plats och mera mat, förklarar Anne-Maj Blomqvist.

Anne-Maj Blomqvist står med ryggen mot kameran framför gårdens svinhus.
Bildtext Svinhuset på Övre Backa rymmer ett par hundra grisar för tillfället. Om efterfrågan bland slaktsvinsproducenterna minskar blir smågrisarna kvar hos Blomqvists en längre tid.
Bild: Maria Wasström/Yle

Utan leveranser blir det inga inkomster utan enbart kostnader för Blomqvists.

Priset på foderkorn sköt i höjden

Skörden av foderkorn blev dessutom sällsynt dålig just i år vilket betyder dyra kostnader för dem som behöver köpa kornet.

Blomqvists odlar själv så pass mycket korn att det torde räcka till den egna åtgången i svinshuset.

– Det blir nog jädrans dyrt om man måste köpa in foderkorn.

Däremot räcker kornskörden inte till försäljning till andra vilket den gör i vanliga fall.

– Just nu känns det som om hela svinnäringen är på väg åt skogen. För egen del är vi glada att vi inte satsat på några stora investeringar eller nybyggen, men hur i herrans namn ska de som satsat stort alls överleva? frågar hon sig.

Grisar på Övre Backa i Sjundeå.
Bildtext Suggorna i svinhuset på Övre Backa är fotade av Anne-Maj Blomqvist.

Orsakerna bakom den dåliga lönsamheten är flera. Konsumtionen av griskött har minskat under de senaste åren och grisnäringen i Finland fick sig en ordentlig törn redan för flera år sedan då Ryssland införde importförbud av europeiskt svinkött. Blomqvist befarar också att strängare regler på sikt kommer att kräva nya investeringar och ökade kostnader.

Svingårdar i Finland

År 2020 fanns det omkring 850 svingårdar i Finland.

År1995 var antalet 6 200.

Ändå produceras mer griskött i dag i Finland än för tjugo år sedan.

De senaste åren har konsumtionen av griskött avtagit något i Finland.

År 2020 åt finländarna i medeltal 29,7 kiloa griskött per person.

Av grisköttet som konsumerades i Finland år 2020 var 83,4 av inhemskt ursprung.

Självförsörjningsgraden av griskött år 2020 var 107 procent.

Källa: Naturresursinstitutet Luke och MTK

Att jobba med djur gör gott

För Anne-Maj Blomqvist är djuruppfödningen en näring som alla andra och hon är ganska trött på kritiken som ständigt kommer utifrån.

– Om man sköter sina djur väl och gör sitt bästa, jobbar för dem varje dag och vet att de har ett gott liv tycker jag att det är helt okej att de slutar sina dagar på tallriken, säger Blomqvist.

En griskulting i Anne-Maj Blomqvists famn.
Bild: Maria Wasström/Yle

Hennes arbetsdag både börjar och slutar i svinhuset där hon tillsammans med maken ger grisarna mat, städar och putsar, kör in halm, seminerar och ser till att alla smågrisarna har det bra och får mjölk. Under dagens lopp blir det oftast två eller tre arbetspass i svinhuset.

– Det ger mycket att jobba med djur. Det passar för människor som tycker om att sköta och vårda. En del blir hemvårdare, en del blir sjukskötare och jag har blivit svinskötare. I det långa loppet handlar det om driften eller instinkten att vårda, säger Anne-Maj Blomqvist.