Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nya coronafall och exponeringar i Borgå – hälsovårdsdirektören: "Det är skäl att ännu avvakta"

Uppdaterad 21.10.2021 13:46.
Ann-Sofie Silvennoinen
Bildtext Social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen gläds över att Borgå stad närmar sig 80 procent vaccinerade.

Coronavirussmitta har konstaterats i Haikobrinkens daghem och elever i Albert Edelfelt-skolan har exponerats för viruset. Borgå stad avvaktar och uppmanar till vaccinering.

Coronavirussmitta har konstaterats i Haikobrinkens daghem i Borgå. Den smittade är i hemvård och har försatts i isolering.  I daghemmet har 7 personer exponerats för smittan.  

På onsdag (20.10) meddelade Borgå stad att 27 personer exponerats för coronaviruset också i Albert Edelfelt-skolan.

Borgå stads social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen säger att de senaste dagarnas exponeringar inte nödvändigtvis visar riktningen.

– Vi har ju tidigare haft veckor då de exponerades antal ökat i skolor och daghem, men efter det har situationen igen lugnat sig, så det är skäl att ännu avvakta, säger Silvennoinen.

Ökande antal fall

Innevarande vecka har ändå de smittades antal ökat i jämförelse med veckan innan.

– Vi har idag torsdag (21.10) räknat till totalt 17 positiva fall under den här veckan. Förra veckan hade vi 11 positiva fall, säger Silvennoinen.

Även om kurvan pekar uppåt, anser Silvennoinen att det inte ännu åtminstone är skäl att återgå till att bära munskydd i skolorna.

– Det är kanske lite för tidigt ännu att ta ställning till det, men det är klart att vi följer med hur läget utvecklas, men visserligen rekommenderar vi att man använder munskydd i alla åldrar, säger Silvennoinen.

Äldre par med munskydd ser ut genom fönstret.
Bildtext Social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen rekommenderar att alla bär munskydd trots att det är en rekommendation.

Inte aktuellt med lokala restriktioner

En positiv sida med att bära munskydd är att man inte nödvändigtvis klassas som exponerad och därmed inte behöver sitta i karantän om det är så att man varit i exempelvis ett klassrum där någon insjuknat.

– Vi kunde nog alla använda munskydd ännu, trots att det är en rekommendation, säger Silvennoinen. 

Några restriktioner är inte nu aktuella. I Borgå följer man läget aktivt och diskuterar eventuella nya restriktioner och rekommendationer i de veckomöten som redan blivit en rutin.

Borgå närmar sig 80 procent

Social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen vill gärna påtala att det i Borgå arrangeras extra vaccinationsdagar nästa vecka.

Doserna ges på Näse hälsostation.

– Jag hoppas att man nu utnyttjar det här eftersom det går att komma utan tidsbeställning, säger Silvennoinen.

En sak som gör social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen speciellt glad just nu är det att Borgå närmar sig 80 procent vaccinerade.

– Det ser bra ut, men det är många i de yngre åldersgrupperna som inte ännu fått den andra dosen, säger Silvennoinen.

En sjukskötare håller i en dos med coronavaccin samt en spruta. Hon har munskydd på sig.
Bildtext Det är dags för en tredje dos i Borgå.

En tredje dos

Borgå stad kommer nu också att inleda den tredje vaccineringsrundan.

Åtminstone till en början gäller det dem som har fyllt 60 år, samt de - oberoende ålder - som bor på vårdhem och anstalter och de som hör till medicinska riskgrupper.

Den tredje vaccindosen kan man få tidigast sex månader efter det att man fått sin andra dos.