Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Andra veckoslutet med covidintyg närmar sig, men alla är inte nöjda – Åbokrögare: "7 av 10 kunder var tvungna att gå ut igen"

Från 2021
Uppdaterad 22.10.2021 10:59.
Petri Kodisoja står vid bardisken i Bar Korona.
Bildtext Petri Kodisoja är fortfarande osäker på om coronapass lönar sig.
Bild: Maj Lundström/Yle

Natten mellan fredag och lördag togs covidintyget i bruk i Finland. Även i Åbo började många ivriga krögare använda sig av intyget men upplevelserna av intyget har ändå varierat och alla inte helt nöjda.

Petri Kodisoja driver kvarterskrogen Bar Korona i Port Arthur. Kodisoja valde att ta i bruk covidintyget på lördagsmorgonen – men det beslutet ångrade han snabbt.

– Sju av tio kunder var tvungna att avlägsna sig. De hade visserligen vaccineringen i skick men inget intyg som bevisade det. Vår kundkrets är litet äldre och alla har inte ens en smarttelefon där man kan ladda ner ett intyg och dessutom fungerade inte en del utskrivna intyg så vi valde att slopa användningen av intygen efter det.

En bardisk av trä i Bar Korona i Åbo.
Bildtext Vid Bar Korona uppstod det problem med covidintyget.
Bild: Maj Lundström/Yle

Kodisoja vet fortfarande inte hur han ska göra med covidintyget det kommande veckoslutet. Personligen skulle han vilja ta i bruk intyget, men ekonomin just nu kanske måste gå först.

– Det är klart att de där sista timmarna på natten är viktiga med tanke på försäljningen, men om vi inte har några kunder alls på hela dagen före det så får man fundera på vad som lönar sig mest. Det har varit ganska skralt här i ett och ett halvt år så den ekonomiska sidan väger ganska tungt.

Kodisoja funderar också på när det skulle vara vettigt att kräva coronaintyg. Just nu är det upp till krögarna att avgöra vilka tider och veckodagar det ska krävas.

– Vi kan till och med göra så att vi kräver intyg först efter klockan 12. Då har vi haft kunder med och utan intyg och plötsligt duger en del av dem inte som kunder längre. Det är helt sjukt.

"Det blir säkert bra drag på alla krogar som använder covidintyg"

Många krögare har ändå haft positiva erfarenheter av covidintyget hittills. Ilkka Joukanen driver baren Mallaskukko i Åbo centrum och han var mycket nöjd efter det första veckoslutet med covidintyg.

– Vår försäljning gick bättre än den har gjort på länge så det var väldigt positivt. Vi fick hålla öppet till halv två som normalt och fick dessutom ta in fler kunder. Vi kommer fortsätta att kräva intyg av våra kunder.

Ilkka Joukanen står framför en bardisk.
Bildtext Arkivbild. Ilkka Joukanen har hittills positiva erfarenheter av intyget.
Bild: Marie Söderman/Yle

Enligt Joukanen uppstod det inga större problem med intyget. En del fick vända i dörren men de allra flesta hade koll på att vad som gäller. Joukanen har stora förväntningar på det kommande veckoslutet.

– Det blir säkert bra drag på alla krogar som använder covidintyg. Alla har suttit hemma så länge nu. Vi får hoppas att coronaläget inte förvärras men det borde inte vara något problem ifall passet är i skick.

Joukanen uppmanar alla som vill ge sig ut i nattlivet att redan på förhand ladda ner passet. Det här underlättar och minskar risken för köer. Förra veckoslutet uppstod det en del flaskhalsar på grund av personer som var tvungna att börja dra fram bankkoderna i kön.

Höga förväntningar på veckoslutet

De som troligen drar störst nytta av covidintyget är nattklubbarna eftersom majoriteten av kunderna vill besöka dem sent på kvällen och under natten. Vid nattklubben Marilyn i Åbo valde man att börja använda intygen på lördagskvällen, ett dygn efter att de fick börja användas.

Enligt krögaren Mikaela Savolainen fungerade covidintygen bra vid Marilyn. Det kom många kunder och inga större problem uppstod. Det var ändå inte alla som hade stenkoll på vad som gällde.

– De flesta visste att det krävdes pass för att festa och vi fick nästan bara positiva kommentarer vid dörren. Det som alla inte hade koll på var att det måste ha gått sju dygn efter att man har fått den andra dosen vaccin för att passet ska vara ikraft.

Savolainen förväntar sig ännu fler kunder det här veckoslutet. Hon tror att det nu finns mer kunskap om hur intyget fungerar och att fler också vågar använda sig av dem.

Diskussion om artikeln