Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt diskrimineringsfall på Helsingfors universitet – fakultet erbjöd jobb bara till dem med finskklingande namn

Från 2021
Bild på helsingfors universitet glas dörr med logo och text
Bildtext Ett diskrimineringsfall har uppdagats på teologiska fakulteten vid Helsingfors universitet.
Bild: Yle/Linnéa Caloander

Teologiska fakulteten utreder om fakulteten har gjort sig skyldig till diskriminering som bryter mot jämställdhetslagen.

Det stormar kring Helsingfors universitet, igen. På onsdagen uppdagades det att fyra doktorander vid teologiska fakulteten blivit erbjudna jobb som timlärare i islamisk religion specifikt eftersom deras efternamn lät "finska". Ärendet togs först upp på sociala medier där fakulteten krävdes på en förklaring.

– Flera studerande som blev uppringda sa att den som ringde hade sagt att de valde studerande utifrån efternamn som lät finska. Skulle ni vilja förklara? skriver Baiar Siyan.

Kort därefter besvarade fakulteten kritiken och medgav att man agerat felaktigt.

– Vi kommer att kontakta alla studerande i islamisk teologi och vidarebefordra erbjudandet till dem. Processen med att skicka jobberbjudanden till studerande omprövas också för att undvika liknande situationer i framtiden, skriver fakulteten.

Jämställdhetslagen förbjuder diskriminering på grund av bland annat etniskt ursprung. Antti Räsänen, dekanus vid teologiska fakulteten, säger till STT att man nu ser över ärendet tillsammans med hjälp av advokater.

Han medger ändå att processen gått fel till.

– Den här frågan ska naturligtvis klargöras. Det är en fråga där fakulteten och jag inte ensam kan utreda. Det krävs expertis från våra advokater och administration, säger Räsänen.

Personen som ringde samtalen är inte anställd vid universitetets rekryteringsavdelning utan vid teologiska fakulteten.

Andra diskrimineringsfallet på kort tid

Tidigare i veckan upprörde bilder där geografistuderande vid universitet upprätt som pjäser ur brädspelet Afrikas stjärna. Det här skedde på ett studentjippo i mitten av september.

Utbytesstuderanden som lyfte fram händelsen sa till Iltalehti att hon upplever att det finns ett problem med rasism vid Helsingfors universitet.

Den berörda ämnesföreningen bad om ursäkt för det inträffade och lovade diskutera frågan om jämlikhet vidare. Händelsen fick också universitetet att reagera med krishjälp och diskussionstillfällen.

Källa: STT