Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskva stänger ned – coronasiffrorna galopperar

Från 2021
En person i gul skyddsutrustning bör på en spruta med tank och motor på ryggen.
Bildtext Leningradstationen i Moskva desinficeras.
Bild: Xinhua/All Over Press

Myndigheterna i Moskva meddelade på torsdagen att alla icke-nödvändiga butiker och lokaler måste hålla stängt i två veckor mellan den 28 oktober och den 7 november för att bekämpa coronaspridningen.

Beskedet kommer dagen efter att president Vladimir Putin gav order om extra betald semester för de flesta ryssar kring månadsskiftet.

Tidigare i veckan uppmanades Moskvas ovaccinerade över 60-åriga invånare hålla sig hemma och obligatoriet för personal inom servicesektorn att vaccinera sig skärptes.

Antalet döda i covid-19 har ökat markant de senaste veckorna och översteg i helgen för första gången ettusen döda per dygn. På torsdagen rapporterades 1 036 döda det senaste dygnet – även det nytt rekord.

Kreml lät lokala myndigheter ta ansvaret

De ryska centralmyndigheterna har varit ovilliga att införa nationella restriktioner och i stället delegerat ansvaret till lokala och regionala myndigheter.

De restriktioner som infördes i pandemins början tärde på Putins popularitet.

I Moskva tvingas nu bland annat restauranger, caféer, nattklubbar och barer stänga, enligt borgmästare Sergej Sobjanins ukas. Mataffärer och apotek får hålla öppet och restauranger får sälja hämtmat.

– Läget i Moskva utvecklas enligt det värsta tänkbara scenariot, säger borgmästaren.

Mediekampanjer hämnar sig

Endast en knapp tredjedel av ryssarna är fullt vaccinerade trots förmaningar av president Putin och trots att ryska vaccin som Sputnik V är allmänt tillgängliga.

Den främsta orsaken till ryssarnas ovillighet att låta vaccinera sig är misstroende mot myndigheterna och deras budskap, säger opinionsinstitutet Levadas direktör Denis Volkov till CNN.

– Redan från början förekom det motstridig information på de viktigaste nyhetskanalerna. Somliga sa att man bör vaccinera sig medan andra sa att det var frågan om en påhittad sjukdom, säger Volkov.

– Diverse konspirationsteorier florerade på de statliga medierna. Det fanns inget klart konsekvent budskap.

Tidigare förekom också en kampanj i medierna som förtalade de västliga vaccinerna och berömde de ryska. Den kampanjen slog slint och fick folk att misstro vaccin överlag mer än tidigare, enligt Levadadirektören.

Källor: Agence France-Presse, Associated Press, Reuters, Tass, CNN.