Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mark Zuckerberg åtalas personligen för Cambridge Analytica-skandalen – visste mer än man tidigare trott

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg med spänd min mot blå bakgrund.
Bildtext Anklagelserna mot Mark Zuckerberg kommer från åklagaren Karl A. Racine.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg står nu personligen åtalad i samband med Cambridge Analytica-skandalen. Åklagaren menar att han spelade en aktiv roll i läckan.

Mark Zuckerberg läggs till som åtalad i stämningsansökan mot Facebook gällande Cambridge Analytica-skandalen. Det meddelade åklagaren Karl A. Racine vid domstolen i Columbiadistriktet på onsdagen.

Enligt Racine har man, genom granskning av hundratusentals sidor av interna dokument och intervjuer med tidigare anställda och visselblåsare, kunnat fastställa att Zuckerberg haft en aktiv roll i dataskandalen.

Vem som faktiskt hade det största ansvaret när över 80 miljoner Facebookanvändares information läcktes ut har utretts flitigt.

Läckan uppdagades 2018 och samtidigt avslöjades det att bland annat konsultfirman Cambridge Analytica fått tillgång till användares information.

Att nu åtala dess grundare och vd Mark Zuckerberg kan vara ett första steg mot att peka ut honom som personligen ansvarig för läckan och kräva stora bötesbelopp.

– Att åtala Zuckerberg i vår stämningsansökan är onekligen befogat och borde vara ett budskap till alla företagsledare att de kommer hållas ansvariga för sina handlingar, skriver åklagaren Racine på Twitter.

Enligt New York Times söker Racine upp till 5 000 dollar för alla de 300 000 medborgare i Columbiadistriktet vars information läckt ut. Det blir en sammanlagd summa på 1,3 miljarder euro.