Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ramsor om Muurinen och jubel vid femte baklängesmålet – fansen visade sitt missnöje och buade ut HJK efter ny käftsmäll i Europaspelet: "Förstår deras frustration"

HJK-spelare ser besvikna ut efter förlust.
Bildtext HJK-spelarna fick utstå tydlig kritik från hemmapubliken efter slutsignalen.

Allt är på väg att gå åt skogen för HJK i höst. Ligaguldet glider mot Kuopio – och i Europaspelet är chanserna till avancemang avlägsna efter en brakförlust på hemmaplan.

Andra halvan av fotbollssäsongen har inte behandlat HJK väl. Nästa kapitel i Helsingforsklubbens hemska höst skrevs i oktoberkylan mot Maccabi Tel Aviv.

Efter 0–5-förlusten hemma på plastgräset mot det israeliska inslaget i Conference League-gruppen är HJK:s möljigheter till avancemang väldigt avlägsna.

Maccabi Tel Aviv har rymt, LASK ligger också steget före och HJK har förlorat hemma i Helsingfors mot båda två.

– Spelmässigt kan vi göra allt bättre, men vi möter starka lag i Europa. Vi måste lyckas väldigt bra för att mäta oss med de här lagen. Maccabi Tel Aviv är en klubb som gick vidare från Europa League-gruppspelet i fjol, säger HJK-tränaren Toni Koskela.

Maccabi Tel Aviv jublar efter mål mot HJK.
Bildtext Maccabi Tel Aviv gjorde processen kort i Helsingfors.

Om två veckor väntar returen nere i Israel – och vid det laget är risken uppenbar att HJK dessutom har tappat titeln Finlands bästa fotbollslag. KuPS leder guldstriden med tre poäng och kan spela hem titeln på egen hand innan oktober är till ända.

Var klasskillnad

Undra på att det har gått så.

HJK har rasat ihop när det bränns som mest under säsongen, och torsdagens hemmamatch blev verkligen inget trendbrott. "Klubi" stod för en usel insats i stora stycken mot en motståndare som kunde behandla bollen och utnyttja ytor.

Första timmen var det klasskillnad – och då gjorde också Maccabi Tel Aviv tre mål. Gavriel Kanichowsky satte två fullträffar efter tamt och tafatt försvarsspel, Stipe Perica rullade in en straff efter att Miro Tenho hade hängt för mycket runt Perica.

Eden Shamir firar efter mål mot HJK.
Bildtext Eden Shamir prickade in ett av gästernas mål.

Med 0–3 på ljustavlan byttes yngre förmågor in och Casper Terho påminde om sin frejdighet. Gästerna hade ändå växlat ner och börjat tänka på hur de ska vända trenden i ligaspelet (nia efter sex omgångar), och på det hela taget uppträdde HJK som ett lag som inte har i Europa att göra.

– De skapade chanser och tryck och gjorde mål. Vi föll mot ett mycket bättre lag. Raset på slutet gör att det ser ännu värre ut, säger Koskela.

Gästerna satte två bollar till bakom Hugo Keto innan domaren blåste av matchen. Maccabi Tel Aviv gick upp på sju poäng i tabelltoppen och kunde fira segern med ett trettiotal tappra bortasupportrar.

Fansens missnöje påtagligt

HJK har sex matcher kvar att spela i år: de tre sista omgångarna i fotbollsligans övre slutserie och de tre återstående matcherna i Conference League.

HJK:s matcher

Fotbollsligan:
24 oktober: FC Inter (hemma).
27 oktober: HIFK (hemma).
31 oktober: KuPS (borta).

Conference League:
4 november: Maccabi Tel Aviv (hemma).
25 november: Alashkert (hemma)
9 december: LASK (borta).

Med tanke på 2022 är de tre ligadrabbningarna betydligt viktigare. Utan ligatiteln blir vägen till ett gruppspel i Europa och nya miljoner i prispengar mycket knepigare.

Roope och Riku Riski i Conference League.
Bildtext Roope och Riku Riskis HJK hade inget att hämta mot Maccabi Tel Aviv.

Med det pressade läget, den klena formen och 0–5 på tavlan visade också hemmafansen sitt stora missnöje. På stopptid rullade ramsor om förre guldtränaren Antti Muurinen, när femte baklängesmålet kom jublade klacken och efter slutsignalen blev hemmalaget rejält utbuat.

– Vi förstår fansens frustration – och vi är också frustrerade – men jag ifrågasätter inte vår inställning. Det avgjorde inte i dag. Vi gjorde vårt bästa, säger Koskela.

Fansens reaktion är förståelig efter sjunde raka hemmamatchen utan seger. HJK:s senaste seger i Helsingfors kom i mitten av augusti.

– Det är solklart att vi har förlorat för mycket här. Vi är besvikna, och hårt jobb är bästa receptet för att vända kursen.

Conference League, grupp A

HJK–Maccabi Tel Aviv 0–5 (0–1)
28' Gavriel Kanichowsky 0–1
49' Stipe Perica 0–2 (straff)
60' Gavriel Kanichowsky 0–3
87' Enric Saborit 0–4
90+3' Eden Shamir 0–5

HJK (4–3–3): Hugo Keto (mv) – Luis Carlos Murillo, Daniel O'Shaughnessy, Miro Tenho, Valtteri Moren – Lucas Lingman, Jair (82' Matti Peltola), Bubacar Djaló (67' Kevin Kouassivi-Benissan) – Filip Valencic (60' Casper Terho), Roope Riski (82' Anthony Olusanya), Santeri Hostikka (46' Riku Riski).