Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Anna och Alessar fyller i blanketter och tipsar om språkkurser - rådgivningspunkten för invandrare fungerar bra i nya lokaler

Från 2021
Två kvinnor som ler. Den ena har rutig klänning och den andra har en beige hijab och beige stickad tröja.
Bildtext Anna Palomäki och Alessar Mouselli hjälper invandrare och nyanlända med både byråkratiska problem och vardagliga bekymmer.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Hjälp med att hitta språkkurser, studieplatser, jobb - på finska, svenska, engelska, arabiska eller ryska. Det erbjuds vid Rådgivningspunkten för invandrare i centrala Borgå.

Anna Palomäki känner till vägar som den som kommer från ett annat land kan styra in på för att integreras i Borgå.

Vare sig det handlar om att hitta studieplats eller jobb, eller komma i kontakt med andra människor, har hon som projektarbetare vid Rådgivningspunkten för invandrare alltid tips på hur hennes kund kan ta sig vidare.

- Oftast får vi frågor om studier, jobb, hobbyer och språkkurser. Det är också vanligt att vi hjälper kunden fylla i en FPA-blankett eller kontakta Migri.

En kvinna.
Bildtext Anna Palomäki kontaktas av kunder via mail eller telefon. Många hittar också till henne via andra stödtjänster.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

I november 2020 inleddes projektet vid medborgarinstitutet. I juli flyttade rådgivningspunkten till sysselsättningsförsökets lokaler på Linnankoskigatan i centrala Borgå.

Nu, ett knappt år sen starten, är Palomäki nöjd med hur det hela fungerar.

- Det fungerar ganska bra. Vi har bra samarbete med kommunala sysselsättningsförsöket, och har nära till hands att fråga övrig personal som har mycket kunskap.

Alla som tar kontakt får hjälp

Rådgivningspunkten tar emot med drop in- tider på tisdagar och torsdagar mellan klockan 10 och 18. Dessutom kan man mejla eller ringa och boka tid, eller få hjälp på distans.

Att hitta genom korridorerna när man stiger in från Linnankoskigatan är inte helt enkelt. I samma hus fungerar många olika instanser, till exempel stadens invandrartjänster.

- De brukar ringa eller skicka mejl. Ibland tar en socialarbetare en kund med hit. Någon gång kommer någon också spontant hit och knackar på, säger Palomäki.

Till exempel om man behöver hjälp med att boka läkartid så vill kvinnor ofta hellre vända sig till en kvinna.

Alessar Mouselli vid Rådgivningspunkten för invandrare

Det finns tid för alla som tar kontakt, säger Palomäki, och tillägger att man gärna får sprida ordet om att det finns en sådan här service.

Många tips och lyckade erfarenheter

Palomäki har kunnat ge råd och stöd åt många kunder.

- Många vill hitta en vän att öva finska med. Nu under hösten kan de till exempel testa Röda korsets språkklubbar på måndagar, eller språkcafé som Multicultural Association of Porvoo ordnar på onsdagar.

Palomäki berättar om ett exempel då hjälpen träffat rätt; då en ung man dök upp och sa att han behöver ett jobb.

- Jag hjälpte honom att göra en cv och tipsade om läroavtal. Han hittade ett läroavtal och blev jätteglad och tacksam.

Service på ryska och arabiska

Palomäki kom till Finland från Ryssland för 12 år sedan. Erfarenheten av att komma till Finland från ett annat land är något hon använder som en styrka i arbetet.

- Jag vet hur det är att vara i den situationen. Och jag känner till de vägar som man kan välja för att komma vidare, säger hon.

Hon betjänar kunder på finska, svenska, engelska och ryska. Tack vare att hon har ryska som modersmål får hon hjälpa många som kommit hit från Ryssland.

En dörr sedd från gatan.
Bildtext Vägen till hjälp med att hitta studieplats eller tips på språkkurser - den går genom den här dörren.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Om de ryska kunderna vänder sig till Palomäki, så får kollegan Alessar Mouselli hjälpa många på arabiska.

I och med handledarnas olika bakgrunder får de också till viss del hjälpa människor i olika situationer. De som talar arabiska kommer från bland annat Syrien, Irak, Egypten och de kommer ofta som flyktingar - medan de rysktalande ofta kommit hit av andra skäl.

Mouselli är född i Syrien och kom till Finland för 5 år sedan. Hon säger att kvinnor lättare söker sig till henne, jämfört med att hennes föregångare var en arabisktalande man och hade mest män som kunder.

- Till exempel om man behöver hjälp med att boka läkartid så vill kvinnor ofta hellre vända sig till en kvinna.

Både Palomäki och Mouselli verkar engagerade i sitt uppdrag, och de hoppas att projektet fortsätter ett år till.

Till Rådgivningspunkten för invandrare i Borgå kan man vända sig per telefon 040-6301650 (tisdagar och torsdagar kl. 10-18, onsdagar kl. 13-17 och fredagar kl- 9-13) eller 0405576094 (måndagar, tisdagar och torsdagar kl. 15-18). Närmare info finns också på Facebooksidan Immigrantinfo Porvoo.