Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansminister Annika Saarikko medger: "Den finanspolitiska debatten inom regeringen har varit mycket svår"

Ljushårig kvinna står och talar. Finansminister Annika Saarikko under riksdagens frågetimme den 21 oktober 2021.
Bildtext Finansminister Annika Saarikko (C) under riksdagens frågestund på torsdag.

Statsminister Sanna Marins (SDP) förslag om att lägga om det etablerade rambudgetförfarandet väcker motstånd både inom regeringen och oppositionen. Samlingspartiet krävde tydligare besked i frågan under riksdagens frågestund på torsdag eftermiddag.

- Kan ni lova riksdagen att ni inte längre överskrider budgetramarna och att ni inte godkänner statsministerns förslag om kryphål i ramarna? frågade Samlingspartiets vice ordförande, riksdagsledamot Antti Häkkänen.

Sanna Marin var själv i Bryssel för att delta i EU:s toppmöte, men finansminister Annika Saarikko (C) gav svar på tal.

- Regeringen håller fast vid rambudgetsystemet och har inte beslutat om några förändringar i systemets grundläggande principer, sade Saarikko.

Saarikko påminde om att regeringen i praktiken tvingats överskrida budgetramarna på grund av coronakrisen.

- Skulle Samlingspartiet ha gjort annorlunda, frågade Saarikko.

Liknande diskussion på EU-nivå

Sanna Marin föreslog under Helsingin Sanomats klimatdebatt förra veckan vissa ändringar i rambudgetförfarandet, för att möjliggöra större klimatsmarta investeringar.

Också på EU-nivå pågår en liknande diskussion kring unionens budgetregler. På grund av coronakrisen har unionen tillfälligt frångått den omtalade tillväxt- och stabilitetspakten, som bland annat sätter gränser för medlemsländernas skuldnivå och budgetunderskott.

- Finlands linje är klar: vi vill inte öppna upp EU:s grundfördrag, sade Annika Saarikko.

Mörkhårig man i kostym talar. I bakgrunden en man i kostym och vit skjorta. Riksdagsledamoten Kai Mykkänen talar i riksdagen den 21 oktober 2021..
Bildtext Samlingspartiets gruppordförande Kai Mykkänen.

- Kan statsministern spekulera kring sådana här saker i offentligheten samtidigt som ni säger att Finlands linje är klar, invände Samlingspartiets gruppordförande Kai Mykkänen.

- Det är statsministerns egna funderingar, regeringen har inte fattat några beslut. Det stämmer att dimensioneringen av rambudgeten och den finanspolitiska debatten inom regeringen har varit mycket svår, men vi lyckades ändå komma överens förra våren, sade Saarikko.