Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Industrifacket inleder förhandlingar – knappt fem veckor kvar av det nuvarande kollektivavtalet

Riku Aalto.
Bildtext Riku Aalto, ordförande för Industrifacket meddelar att man inleder förhandlingar.

Styrelsen för Industrifacket har på torsdagen fattat beslut om att inleda förhandlingar med branschförbundet. Fackets villkor för att inleda förhandlingar har nu uppfyllts, meddelar ordförande Riku Aalto.

Efter en tid av dödläge meddelade Industrifacket på torsdagen att man inleder förhandlingar inom teknologibranschen. Kravet på ett allmänt bindande kollektivavtal som utgångsläge för förhandlingarna har nu uppfyllts, meddelar fackets ordförande Riku Aalto.

– Inget företag har begärt en förhandling om ett företagsspecifikt kollektivavtal. Det verkar klart att arbetsgivarens vilja är att förhandla fram ett enda avtal för hela sektorn, skriver Aalto i ett pressmeddelande.

Dödläget som rått mellan Industrifacket och branschförbundet Teknologiindustrin härstammar från att branschförbundet tidigare meddelat att arbetsgivare vill slopa de allmänt bindande kollektivavtalen. En del arbetsgivare meddelade då att de inte håller med Teknologiindustrin och bildade dotterorganisationen Teknologiateollisuuden työnantajat (Teknologiindustrins arbetsgivare).

I pressmeddelandet säger Aalto att man från fackets sida känner att engagemanget för förhandlingar om ett allmänt bindande kollektivavtal nu är tillräckligt stort för att inleda förhandlingar.

– Början på förhandlingar med den nya arbetsgivarföreningen är en milstolpe. Årtionden av arbetsmarknadssamarbete med Teknologiindustrin går mot sitt slut. Vi kommer att fortsätta ingå avtal och bygga upp förtroende med Teknologiindustrins arbetsgivare, säger Aalto.

Förutom att säkerställa ett nytt kollektivavtal, då det nuvarande går ut om drygt fem veckor, är förtroendebyggande viktigt för båda parterna just nu.

Enligt Aalto är förtroendet för arbetsgivarna svagt på löntagarsidan. Främst är det förseningar i förhandlingarna och det han beskriver som motsägelsefulla handlingar från branschförbundets håll som är orsaken.

– Normalt hade vi vid den här tiden redan kommit överens om nästan allt med arbetsgivarna. Tiden som återstår för att förhandla fram ett nytt avtal är knapp.