Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Få översvämningar i Österbotten trots rikligt med regn

Från 2021
Perhonjoki ruska-aikaan Alavetelissä
Bildtext Arkivbild.
Bild: Raila Paavola / Yle

Den regniga veckan har gjort att vattennivåerna stigit i så gott som alla österbottniska älvar. Risken för översvämning är fortfarande mindre än den var i våras.

Trots att det har regnat mycket denna vecka har det varit få översvämningar i Österbotten. Under lördag och söndag kan vi vänta oss det högsta vattenflödet, berättar Liisa Maria Rautio, vattenresurschef på NTM-centralen i Södra Österbotten.

– Men det ser ändå ut som att vattennivåerna kommer vara mindre än vad man hade då på våren när man hade det högsta vårflödet i slutet av mars eller början av april, säger Rautio.

Enligt Rautio ser det bara ut som att Kronoby å uppnår samma vattennivå som under våren när vattenflödet var som högst.

– Men allt beror naturligtvis på hur mycket det regnar. Regnperioden ser ut att fortsätta nästa vecka men enligt de nuvarande prognoserna kommer de största regnmängderna troligen nu på fredag, säger Rautio.

I Kronoby å kan det komma över 40 millimeter vatten till och under den här veckan har det redan kommit 40 millimeter.

– Åttio millimeter under en vecka är ganska mycket regn och då är det också naturligt att det syns i vattendragen, säger Rautio.

I de nordliga älvarna ser man tydligt att vattnet har stigit snabbt, som i Kronoby å, Esse å och Perho å. Det samma gäller en del av de sydliga älvarna. I Lappfjärds å har vattennivån stigit, men den kommer bli under nivån som man hade under vårtoppen.

– De största älvarna, Kyro älv och Lappo å är så stora att det tar lite längre tid innan vattennivån stiger där på kustområdet. Och de har fått lite mindre regn än i norr, säger Rautio.

Få åkrar översvämmade

Risken att åkrar som vanligen översvämmas ska hamna under vatten är liten nu jämfört med i våras. Men en del åkrar vid de mindre åarna i norr kan hamna under vatten.

– Allt beror på hur mycket det regnar och om det blir minusgrader under natten. Det gör att det inte blir så stora vattentoppar utan det tar lite mindre tid förrän vattnet kommer neråt, säger Rautio.

Vad är det som gör att det blir översvämningar den här tiden på året?

– Det är regnet som förorsakar det. Och att sommaren och början på hösten var så torra. Det har kommit så mycket vatten att det redan börjar vara att marken har tagit det vad den kan och dikena börjar vara fulla med vatten. Så då har vattnet inte något annat alternativ än att det rinner snabbt till ådalarna.

– Och när ådalarna på många ställen är så låglänta att vattnet kommer på åkrarna bara det stiger lite. Så det är ganska ofta som vi får vatten på åkrarna.

I vissa ådalar där det finns konstgjorda sjöar kan man minska på problemet med översvämningar. Den torra sommaren har lett till att det finns mycket utrymme i de konstgjorda sjöarna.

– Vi tar vatten till exempelvis Kivi och Levalampi så att Närpes å inte stiger så snabbt. Samma gäller i Kyro ådal, där finns fyra konstgjorda sjöar dit man kan ta vatten, säger Rautio.

Diskussion om artikeln