Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Marin inför EU-toppmötet: "EU bör förhålla sig strikt i fråga om Polen"

Från 2021
Marin inför EU-toppmötet: "EU bör förhålla sig strikt i fråga om Polen" - Spela upp på Arenan

Statsminister Sanna Marin (SDP) som deltar i EU-toppmötet i Bryssel efterlyser en strikt linje av EU vad gäller det rättsliga läget i Polen. På frågan om de stigande energipriserna svarar hon att EU på sikt måste bli självförsörjande i fråga om energin och mindre beroende av fossila bränslen.

BRYSSEL

Dyr energi, trycket mot EU:s yttre gränser och stigande coronasiffror. Det finns gott om frågor som kräver EU-ledarnas uppmärksamhet vid dagens toppmöte.

Den mest brännande frågan är den polska författningsdomstolens frontalangrepp mot den europeiska rättsordningen.

– Vi måste vara tydliga gällande EU-rättens och EU-domstolens suveränitet jämfört med nationella domstolar, sa statsminister Sanna Marin (SDP) inför mötet.

Enligt Marin utgör EU-rätten grunden för samarbetet och förtroendet länder emellan. Om den rättsliga grunden urholkas finns en risk för att samarbetet och den inre marknaden tar skada.

Marin hoppas att EU-kommissionen och Polen når en lösning i den pågående tvisten.

– Situationen är ohållbar för tillfället.

Polen får flankstöd av Ungern

Premiärminister Mateusz Morawiecki vidhåller att Polen följer EU-rätten i de frågor där länderna delegerat befogenheter till unionen.

Morawiecki anser att det är EU som överskrider sina befogenheter i förhållande till Polen. Han beskyller EU för utpressning. Ungerns premiärminister Viktor Orbán ger flankstöd.

– Polen har rätt, konstaterade Orbán inför mötet.

– I de frågor där länderna inte gett EU rätten att skapa reglering har de nationella lagarna företräde. Det råder inget tvivel om saken. Det är en enkel juridisk fråga.

Knepig juridisk fråga

Frågan är ändå allt annat än rätlinjig konstaterar Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som deltar i sitt 107:e EU-toppmöte.

Merkel talade inför mötet om en "kaskad av rättsprocesser" som föranleds av problemen med hur rättsstatens principer förverkligas.

En röd tråd för Merkel har varit att hålla samman EU i olika kriser inom unionen. Dagens möte, som kan bli det sista av sitt slag för den avgående förbundskanslern, utgör inget undantag.

– Rättsstatens principer är en central beståndsdel av EU. Å andra sidan måste vi finna vägar för att komma samma igen.

Europakorrespondent Rikhard Husu kommenterade toppmötet i torsdagens Tv-nytt, se klippet här nedan:

Europakorrespondent Rikhard Husu kommenterar EU-toppmötet - Spela upp på Arenan