Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Planen påminde om en madrass och motståndet backade hem – Finland fick jobba för segern mot svaga Georgien: ”Viktigt och skönt när andra målet kom”

Från 2021
Finska spelare jublar.
Bild: EPA-EFE/TAMUNA KULUMBEGASHVILI

Med ett mål och en framspelning låg Linda Sällström bakom Finlands seger mot Georgien i VM-kvalet. Finland var långt från sin toppnivå i matchen men gjorde det som krävdes på en svårspelad plan. Vi gjorde en del tekniska misstag då det var svårt att kontrollera bollen, säger Linda Sällström till Yle Sporten.

Beställningen var en seger mot lilleputten Georgien i VM-kvalet och Finland levde upp till det. Någon utklassning blev det inte men 3–0 var tillräckligt i en match där Finland fick dominera och Georgien parkerade bussen.

– Vi kunde kanske ha gjort lite fler mål men 3–0 är godkänt. Det är inte lätt att möta ett lag som bara backar hem. Dessutom var planen väldigt dålig, det är länge sedan jag spelat på en så dålig plan.

– Jag är glad att ingen blev skadad, att ingen trampade i en grop och skadade sig. Det kändes som att springa på en skummadrass, om man hoppade eller föll så blev det avtryck av foten eller kroppen. Vi gjorde en del tekniska misstag då det var svårt att kontrollera bollen och slog bort några passningar, säger Linda Sällström till Yle Sporten.

Tvingades ni ändra i förberedelserna då ni såg planen?

– Vi talade om att inte ta några stora risker. Vi skulle slå passningar med marginal och hitta längre passningar i stället för att spela kort och litet.

Lättnad att se bollen gå in

Det var Sällström som inledde målskyttet för Finland. Efter stor dominans i början av matchen kom ledningsmålet i den 17:e minuten, då Sällström drog till med högerfoten från distans.

– Jag såg att målvakten inte stod rätt, jag tänkte först passa till Essi Sainio som tog sin löpning men så kände jag att jag kunde dra till. Jag försökte bara att bollen inte skulle studsa och flyga över.

– Det var en stor lättnad att se då bollen gick in och att vi fick ett tidigt mål. För mig var det också viktigt att göra mål i landslaget igen, säger Sällström.

Finland tog andra raka segern i kvalet - se höjdpunkterna - Spela upp på Arenan

Efter målet var det nog många som förväntade sig att det skulle rassla till i nätet flera gånger om och snabbt, men så blev det inte. Finlands spel mattades av och under resten av den första halvleken fick man inte speciellt många lägen.

– Vi blev för långa mellan lagdelarna och det ville vi rätta till i andra halvlek. Det lyckades vi ganska bra med och fick lite mer fart i spelet, säger Sällström.

Nervös väntan på andra målet

Finlands andra mål kom i den 68:e minuten, då Sällström visade prov på sin snabbhet under en kontring och frispelade Sanni Franssi. Några minuter senare punkterade Emmi Alanen sedan matchen på straff.

– Det var viktigt och skönt när det andra målet kom. Så länge det var 1–0 så var man lite nervös, en kontring eller ett misstag och så kan det bli 1–1. Motståndarna orkar också kämpa så länge de känner att de har en chans.

– Efter 2–0 kändes det att det här var vår match, två mål gör inte Georgien. Det syntes att de inte orkade och kanske inte ville kämpa efter det, säger Sällström.

Linda Sällström.
Bildtext Linda Sällström.
Bild: EPA-EFE/TAMUNA KULUMBEGASHVILI

Finland kom till matchen med ett delvis nytt lag. Natalia Kuikka saknades helt och hållet medan fyra spelare som normalt inte är ordinarie ingick i startelvan. För Sällström betydde det att hon bildade anfallspar med Amanda Rantanen.

– Vi känner varandra som spelare men alla har inte spelat så mycket tillsammans. De som fick chansen gjorde det bra, och det är bra att vi har många alternativ på många positioner, säger Sällström.

Finland reser nu hem med tre viktiga kvalpoäng. På tisdag väntar en betydligt tuffare uppgift då man ställs mot Irland på Olympiastadion.

– Vi tar med oss segern och en positiv känsla. Vår nivå mättes inte i den här matchen och mot Irland får vi kanske bättre se var vi står just nu, säger Sällström.