Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brett intresse att köpa Sunnanbergs skola – oklart vad skolfastigheterna ska användas för i framtiden

Från 2021
Uppdaterad 22.10.2021 10:30.
Röda stugor står på en sluttning.
Bildtext Sunnanbergs skola lockar intressenter från hela landet till Pargas.
Bild: Jesper Alm / Yle

Drygt 21 000 euro ligger det vinnande budet för Sunnanbergs skola på för tillfället. Pargas stad vill sälja fastigheterna som stått tomma sedan januari 2019 och använder sig av en auktionssajt på webben för att locka fler intressenter. Ett drag som ser ut att bära frukt.

– Ännu är vi inte riktigt där men budgivningen på den här sortens objekt brukar köra igång på allvar ett par timmar eller minuter innan budgivningen stängs, säger markanvändningsingenjör Peter Lindgren vid Pargas stad. Jag tror och hoppas att summan ännu kan femfaldigas.

Det är stadens politiker som i slutändan tar beslutet om den gamla byskolans fastigheter ska säljas och till vilket pris.

Glad mansperson står och tittar in i kameran.
Bildtext Markanvändningsingenjör Peter Lindgren hoppas att den som köper fastigheterna vill bidra till lokalsamhället.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Åtminstone har intresset varit stort och många har dykt upp då vi har haft två visningar av försäljningsobjektet, säger Lindgren. Det som de flesta har nämnt som negativt är att här finns två hus och inte bara ett.

Det äldre huset är från 1895 och det nyare från 1924. Båda husen är enligt Museiverket kulturhistoriskt värdefulla och det är något som den nya ägaren måste beakta.

Havet skymtar bakom träden i höstskrud.
Bildtext Tomten går inte ända ner till vattnet men för många som Yle Åboland talade med så räcker det med havsutsikt.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Vi fick inte tidigare lov att riva en av byggnaderna så det påverkar naturligtvis planerna på vad man kan bygga och göra med fastigheterna, säger Lindgren. Men åtminstone hittills har intresset varit stort och jag hoppas att den som köper husen väljer att satsa på verksamhet som är hela orten till nytta.

Yogastudio eller hem med B&B

Enligt Lindgren har allt från barnfamiljer till personer som vill använda fastigheterna som en yogastudio tagit kontakt. Många som besöker den andra visningen är också på jakt efter ett renoveringsobjekt eller ett äldre hus som kunde bli det nästa hemmet.

Tomt klassutrymme i en övergiven skola.
Bildtext Den som köper kan räkna med att också få allt som finns kvar i skolan efter att eleverna flyttat ut.
Bild: Jesper Alm / Yle

Det märks klart att ett äldre hus på landsbygden är i ropet och de flesta verkar gilla vad de ser. På visningen talar jag med personer från Italien, Estland och Finland. Alla är överens om att det krävs mycket arbete att lägga husen i skick men om priset är det rätta kan det vara en möjlighet.

– Vi kom hit för att titta om det här kunde bli vårt nya hem, säger Karri Salmi som tillsammans med Maria Leivo kommit från Åbo till Pargas. Nog finns det en hel del att göra här och kräver säkert en hel del risktagning men ett intressant objekt är det.

Två personer tittar in i kameran.
Bildtext Maria Leivo och Karri Salmi är på jakt efter ett nytt hem och kunde tänka sig att gå vidare om priset är rätt.
Bild: Jesper Alm / Yle

Leivo är också nöjd med det hon ser men anser att priset måste vara rätt för att de ska slå till.

– Jag hoppas att det vinnande budet är vårt och att priset då hellre ligger under än över hundratusen euro, säger Leivo. Men visst, här får vi två hus varav ett blir för oss och det andra för övernattningsverksamhet.

Skolredskap står övergivna i en tom fastighet.
Bildtext Gamla verktyg väntar på de nya ägarna.
Bild: Jesper Alm / Yle

Lindgren hoppas att budgivningen tar fart på allvar om ett par veckor. Fram tills den tolfte november har man tid att ge ett bud på skolan om man är intresserad av att flytta ut på landsbygden.

– Miljön är det inget fel på och naturen är rätt nära inpå samtidigt som det är nära till centrum med dess utbud, säger Lindgren.

Stort intresse för Sunnanbergs skola

5:00