Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Drottning Elizabeth har tillbringat en natt på sjukhus för tester – är tillbaka på Windsor Castle och "på gott humör"

Från 2021
Uppdaterad 22.10.2021 08:04.
Drottning Elizabeth ler och tittar åt sidan. Hon har på sig en blå kavaj och en hatt i samma nyans.
Bildtext Den exakta orsaken varför drottning Elizabeth vårdades på sjukhus är oklar. Så här glad och pigg var hon under en offentlig tillställning för en vecka sedan.
Bild: James Whatling / AOP

Drottning Elizabeth II är tillbaka hemma efter att ha tillbringat natten mellan onsdag och torsdag på sjukhus. Sjukhusvistelsen hölls hemlig vid tidpunkten för vistelsen, för att garantera den 95-åriga monarkens säkerhet.

Exakt varför drottningen vårdats på sjukhus är oklart, men enligt palatset har det utförts några tester. Det var förväntat att det skulle bli en kort sjukhusvistelse och därför meddelade palatset inte om vistelsen tidigare.

Enligt palatset stannade drottningen på sjukhuset över natten av praktiska skäl. Staben uppger att Elizabeth är på gott humör efter sjukhusvistelsen.

Palatset har bekräftat att hälsobekymren inte är relaterade till covid-19.

Drottningen återvände till Windsor Castle vid lunchtid i går, torsdag, lokal tid. Enligt palatset kunde drottningen återvända till sitt skrivbord på torsdagseftermiddagen för några mindre arbetsuppgifter.

Palatset har ändå lättat på hennes arbetsbörda.

Drottning Elizabeth har fått rådet att vila – har under sitt liv sällan varit sjuk

Drottning Elizabeth fick tidigare i veckan rådet att vila i några dagar och ställa in alla besök och jobbuppdrag. Hon har också setts gå runt med käpp under den senaste tiden.

Drottningen skulle bland annat besöka Nordirland den här veckan, men det besöket ställdes alltså in.

Det var den brittiska tidningen The Sun som var först med nyheten om att drottning Elizabeth vårdats på sjukhus. Efter det meddelade palatset allmänheten om saken.

En gammal bild på en ung drottning Elizabeth i krona och finklänning.
Bildtext Elizabeth har snart varit drottning i 70 år. Den här bilden är tagen år 1989.
Bild: AOP

Drottningen har under sitt hela liv mycket sällan varit sjuk eller vårdats på sjukhus. Hennes senaste sjukhusvistelse, enligt offentliga uppgifter, var år 2018 då hon opererades för gråstarr. År 2013 fick hon sjukhusvård för gastroenterit, eller mag- och tarmkatarr.

Utöver det har drottningen haft få hälsoproblem. År 2003 opererades hon för att få några mindre cancerfria svulster borttagna från ansiktet och ena knät. År 1982 fick hon sina visdomständer borttagna.

Palatset är i överlag mycket förteget när det gäller drottningens hälsa.

Rädsla för drottningens hälsa bland britter – tidigare i veckan var Elizabeth lika pigg och glad som vanligt

Drottningens man, prins Philip, dog i april i år, några veckor före han skulle fylla 100 år. Han togs in på sjukhus att par månader tidigare, i februari, för hjärtproblem. Han låg fyra veckor på sjukhus.

Drottning Elizabeth har suttit längst på tronen i Storbritannien. Hon har varit drottning sedan 1952 – nästa år firar hon med andra ord 70 år på posten.

Drottningens sjukhusvistelse har väckt rädsla för hennes hälsa bland britterna. Drottningen är mycket folkkär och många undrar nu om drottningen kommer ta ett steg tillbaka från offentligheten.

Drottningen har under tidigare offentliga sammanhang den här veckan varit lika glad och pigg som vanligt.

Källor: AFP, Reuters

Prins philip

Brittiska hovet: Prins Philip har dött

Drottning Elizabeths make blev 99 år gammal.