Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Höga energipriser sysselsatte EU-ledare – Finland säger nej till klimatskadliga subventioner

Från 2021
Uppdaterad 22.10.2021 06:47.
Eu-ledare
Bildtext Det sista familjeporträttet? Toppmötet kan bli det sista av sitt slag för avgående förbundskanslern Angela Merkel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De höga energipriserna sysselsatte EU-ledarna som är samlade i Bryssel till toppmöte. Stats- och regeringscheferna uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att vidta åtgärder för att hjälpa utsatta konsumenter.

BRYSSEL Inför toppmötet hade en grupp länder med Spanien i spetsen lyft frågan om höga energipriser EU:s agenda.

Igår kväll förde stats- och regeringscheferna för de 27 medlemsländerna en lång diskussion om vad EU kan och borde göra åt problemet.

Ledarna kom fram till att ansvaret för de kortsiktiga åtgärderna i första hand ligger hos medlemsländerna. Men man kommer också att granska om gas- och elmarknaden fungerar som den ska.

- Kommissionen kommer att utreda hur gas- och elmarknaden fungerar och om det finns behov av att se över eller utveckla systemet, säger statsminister Sanna Marin (SDP).

Däremot säger Finland och andra likasinnade länder nej till energisubventioner som bidrar till högre koldioxidutsläpp eller till mer inkomstöverföringar mellan medlemsländerna.

- Vi har inte fattat beslut om den typen av inkomstöverföringar och stöder dem inte.

Marin: Inga närmanden gällande Polen

EU-ledarna diskuterade också konsekvenserna av den polska författningsdomstolens frontalattack mot den gemensamma europeiska rättsordningen.

Enligt Marin finns det fortfarande en stor klyfta mellan Polen och en majoritet av de övriga medlemsländerna i frågan.

Grälet mellan Warszawa och Bryssel trappades upp då Polens författningsdomstol slog fast att delar av EU-fördragen strider mot Polens grundlag. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har kallat domen "en direkt utmaning mot den europeiska rättsordningen".

Enligt Marin finns det fortfarande en stor klyfta mellan Polen och en majoritet av de övriga medlemsländerna i frågan.

- Jag kan tyvärr inte säga att vi närmat oss varandra i dag.

Migrationen eldfängd fråga

I dag diskuterar EU-ledarna en annan eldfängd fråga: migration. De olagliga gränsövergångarna till EU via Belarus har lyft upp frågan högt på EU:s dagordning.

Lettland, Litauen och Polen som blivit föremål för Belarus hybridåtgärder hoppas på mer stöd från de övriga medlemsländerna.

EU-ledarna väntas i skarpa ordalag fördöma utnyttjandet av flyktingar och migranter för politiska ändamål.

Vid mötet har särskild uppmärksamhet riktats på Angela Merkel som väntas lämna över uppdraget som förbundskansler till sin efterträdare innan EU-ledarna samlas nästa gång.

Enligt statsminister Marin är Merkels betydesle för Europa stor.

- Hon är en samlande kraft i Europeiska rådet som söker lösningar och förhandlar in i det sista för att nå samsyn i olika frågor. Jag uppskattar det arbete hon gjort och ser fram emot att samarbeta med den blivande förbundskanslern, sa Marin.