Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-kolumnen: Höstsolen skiner varmt och klart i "Sunshine State" – vilken förbluffande rivstart av Floridas brådmogna nykomling Anton Lundell

Anton Lundell.

Visst fanns det förväntningar på att Anton Lundell inte precis skulle göra bort sig i NHL. Men att den pinfärska 20-åringen är redo att spela i världens tuffaste konkurrens som en tio år äldre garvad veteran har varit förbluffande att se. Det börjar luta mot att unge herr Lundell direkt etablerar sin egen ruta i en av de hetaste Stanley Cup-kandidaterna.

I Yle Sportens NHL-podd talar Mattias Simonsen och Anders Nordenswan den här veckan bland annat om spelarna man bara inte kan vara utan tala om: Jesse Puljujärvi, Anton Lundell och Miro Heiskanen.

Kanske det finns något speciellt med Helsingfors IFK:s ligalag för unga killar då det gäller att hantera förväntningar och fokusera på rätt saker. Tanken uppenbarar sig osökt efter de tre första NHL-matcherna som Anton Lundell i skrivande stund spelat.

För tre år sedan var det nämligen en annan brådmogen HIFK-talang som inte slängde en endaste blick i backspegeln när han väl hoppade in i NHL-rinken för första gången. Hösten 2018 var det 19-åringen Miro Heiskanen som egentligen redan i sitt första byte etablerade sig som NHL-back.

Under den senaste veckan har det varit Anton Lundells tur att utan överdrift slå alla med häpnad. Och då är det inte precis i någon undanskymd och skyddad roll som Lundell gjort sin debut i världens mest krävande hockeyliga.

Precis som två år äldre Heiskanen gjorde från start, så får också Lundell allt att se så självklart ut. Också det att inte bli tagen av stunden och omgivningen. Inte helt omöjligt att kulturen på Nordenskiöldsgatan har bidragit till några extra lager av skinn på näsan.

Anton Lundell jublar.
Bildtext Anton Lundell gjorde succé redan i HIFK.

Centerrollen i NHL är inte för alla – inte ens bland topptalangerna som haft centerrollen under junioråren och i mindre krävande omgivningar. Ännu mindre är det för alla att som nykomling direkt få stort ansvar i boxplay och från första utvisningen bära det på gränsen till perfekt.

Och att förutom moget defensivt spel dessutom göra skillnad och bidra även offensivt – ja, det är något som väldigt få NHL-spelare gjort.

Den första offensivt avgörande insatsen – med både assist och mål – kom inte heller mot Arizona, utan i ett glödhett lokalderby där NHL:s regerande mästare stod för motståndet. Dessutom som ett fullständigt konsekvent resultat av att genom hela matchen skapat lägen och vunnit dueller.

Alla som känner sig manade får gärna höja så många varningens finger de bara vill, men ett första intryck kan man bara göra en gång. Och ett obestridligt faktum är att bara en handfull aktiva NHL-centrar har tagit lika övertygande första steg i NHL som Lundell.

Därför känns optimismen befogad

Mellan att den här texten knackas ner och du läser den, så har Anton Lundell spelat sin fjärde NHL-match. Efter Tampa var det en annan av de stora mästarfavoriterna, Colorado Avalanche, som stod för motståndet och det kan såklart ha varit en nattsvart match för Florida-nykomlingen.

En kvalificerad gissning är ändå att ledaren av Panthers tredje kedja inte behöver skämmas. Knappast blev det en till tvåpoängsmatch och tufft kan det också ha varit att spela tredje matchen i sträck med en tekningsprocent på ordentligt över 50. Men en floppinsats – näppeligen.

Reds.anm. Lundell stod för 1+1 i matchen.

Tre delar av Lundells spel tynger som bly i den positiva vågskålen.

Skridskoåkningen är a och o i NHL och centerrollen är kraven obarmhärtiga. Det fanns en viss oro ännu inför draften förra hösten för att Lundells ”hjul” inte riktigt levererar tillräckligt. Den oron visade sig vara fullständigt onödig säsongen 2020/21 och nu ser skrinnandet ut som en styrka.

Anton Lundell skuggar Anders Lee.
Bildtext Full fart.

Största skillnaden på hur han rör på grillorna till en tidigare version av Lundell är de i NHL så viktiga accelerationen och styrkan. Den som såg Anton sticka iväg från egna änden och svepa över neutrala zonen i matchen mot Tampa fick bekräftelse för det här av de egna tittorganen.

Hanteringen av pucken är den andra nyckeln till framgång. Lundell tar emot passningar och får iväg trissan snabbt och skyddar pucken med stark klubba. Passningarna och skotten som han skickar iväg kommer inte från en ärtbössa, utan skickas iväg hårt och med tydlig slutadress.

Den tredje biten visade nykomlingscentern prov på i Floridas öppningsmål mot Tampa. Lundell tog en ren tekningsseger mot veteranen Pierre-Edouard Bellemare i offensiv zon och spelade pucken bakåt till en fri klubba. En sekund, en passning och ett skott senare var 1–0 ett faktum.

Tekningar hör till de delarna av spelet som nya NHL-centrar får fila på länge och en svag tekare ger coachen huvudvärk och motståndaren målchanser. Att teka ”med de stora pojkarna” är en enorm konkurrensfördel.

I sina tre första NHL-matcher vann Lundell 24 av 46 tekningar. Både procenten på 52,2 och mängden är nästhögst i Panthers efter Barkov.

Det finns en mängd unga NHL-spelare med en briljant blick för spelet och förstklassiga fysiska ramar. Verkligt få har däremot kommit lika långt när det gäller de tre nämnda områdena som bara måste stämma för att kunna göra skillnad på högsta möjliga nivån som center.

Faktum är att redan efter tre matcher börjar det kännas förlegat med snacket om att Lundell spelar i en skyddad roll. Inte gjorde han det i alla fall mot laget som varit bäst i NHL under de senaste säsongerna.

Likheter med ”Captain Serious”

Just tack vare av att Lundell gjort så bra ifrån sig, bara genom att vara sig själv, så finns det inte mycket som talar för att han plötsligt skulle bli ”avslöjad” som en ordentligt halvfärdig spelare.

För i sanningen namn, så har Anton inte dragit några kaniner ur hatten – typ zorromål, eller andra artistiska tricks. Han har koncentrerat sig på att göra rätta saker rätt i alla tre zoner.

Det är därför coachen Joel Quenneville, som vunnit fler matcher än någon annan aktiv NHL-tränare, direkt satt Lundell i sådana stövlar som han i regel sparar för betydligt mer erfarna centrar.

Kanske det beror på att, som Mattias Simonsen i senaste Yle Sportens NHL-podd lyfte fram, ”coach Q” har sett en 20-åring med liknande egenskaper tidigare?

När Joel Quenneville tog över som Chicago Blackhawks coach hösten 2008, bara fyra matcher efter säsongstarten, så fanns där en 20 år ung center som lystrade till namnet Jonathan Toews. C-bokstaven fästes direkt på Toews tröja och resten är NHL-historia.

Jonathan Toews.
Bildtext Jonathan Toews fick enormt ansvar redan under sina första säsonger i NHL.

Lundell blir såklart inte kapten i ett Florida med Aleksander Barkov som galjonsfigur och har ett par hockeyljusår kvar till att bli en spelare av Toews kaliber. Ändå är det inte långsökt att dra vissa paralleller till ”Captain Serious”.

Som 20-åring var Toews Chicagos bästa och flitigaste tekare och spelade en betydligt mer mogen hockey än vad åldern skulle ha föreslagit. Framförallt visste han hur man skulle spela ansvarsfull hockey från första dagen i NHL.

Toews vann visserligen guld i herr-VM redan året innan han fyllde 20, men Lundells silver som Lejonens poängligaetta ett knappt halvår före den tjugonde födelsedagen är väl inte så pjåkigt heller? JVM-guld har såklart båda två firat. Lundell vann dessutom guld i U18-VM.

Nionde matchen avgör inte Lundells säsong

Vanligtvis blir det i det här skedet av nykomlingsåret en ivrig diskussion om match nummer nio. Det vill säga att "rookien" kan skickas till AHL utan att kontraktets första år aktiveras, bara han inte spelat fler än nio NHL-matcher.

Det här gäller ändå inte för Anton Lundell. Han har i sitt kontrakt en klausul om att han kan återvända till HIFK under säsongen, men nykomlingskontraktets första år är i vilket fall som helst redan nu i full gång.

Ser nog ut att bli NHL-spel för herr Lundell säsongen 2021/22. Trefaldiga mästarcoachen Quennevilles berömmande ord verkar alltså inte varit tom NHL-jargong.

Ifall nykomlingen klarar av att forstätta spela som tredje center i ett av ligans bästa lag, så blir också det vad en annan coach säger om Lundell mycket intressant. Syftar på gubben som står bakom Lejonbänken i OS i februari.

Spännande tider.

Tack för att du läste.

Källor: Hockey-reference.com, hockeydb.com, sportingnews.com, wikipedia