Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mycket hänger på USA då stämningen mellan Kina och Taiwan blir allt sämre – president Biden lovar skydda Taiwan om kineserna går till attack: "Men vi vill inte ha ett kallt krig med Kina"

Från 2021
Joe Biden tittar åt sidan och pratar. Han är fotograferad utomhus och är klädd i en mörkblå kostym.
Bildtext Amerikanska presidenten Joe Biden är tydlig: USA kommer försvara Taiwan om Kina går till attack.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De militära spänningarna mellan Taiwan och Kina är de värsta de varit på mer än 40 år. Enligt Taiwans försvarsminister kan Kina vara kapabelt att invadera Taiwan helt och hållet före år 2025. USA:s president Joe Biden lovar hjälpa Taiwan om så händer.

Kina klassar Taiwan som en kinesisk provins och på senaste tiden har Peking allt hårdare pressat Taiwan att acceptera Kinas suveränitet. Självstyrda Taiwan har levt under hotet om en kinesisk invasion sedan slutet på inbördeskriget år 1949.

Kina har bland annat ökat sin militära närvaro i luftrummet ovanför Taiwan.

Om den upptrappade konflikten fortsätter att eskalera är USA redo att försvara Taiwan, meddelar den amerikanska presidenten Joe Biden. En talesperson för Vita huset säger att USA fortsätter stödja Taiwan och beskriver stödet som "bergfast".

Biden konstaterar att USA har "världens starkaste militär" och att man inte kommer lämna Taiwan ensamt.

– Kina, Ryssland och resten av världen vet att vi har världens starkaste militär någonsin.

Pilot klättrar in i ett stridsflyg

Rekordmånga kinesiska stridsflyg flög in i Taiwans luftförsvarszon

Taiwan säger att händelsen hotar freden i området.

Taiwan inte redo att ge upp – Biden: "USA kommer inte backa"

Från taiwanesiskt håll uppger en representant för president Tsai Ing-wen att Taiwan också kommer att fortsätta kampen mot Kina och inte ge upp.

– Taiwan kommer att fortsätta uttrycka sin fasta beslutsamhet och försvara sig självt.

Taiwans försvarsminister Chiu Kuo-cheng uppskattar att Kina kan vara kapabelt av en "fullskalig attack" före år 2025. Enligt honom är Taiwan ett självständigt land och man kommer försvara sin frihet och demokrati.

President Biden intygar ändå att han inte vill ha ett "kallt krig med Kina", men han är tydlig med att USA inte kommer backa i fråga om Taiwan.

– Det man behöver vara orolig för är huruvida de [Kina] kommer att bedriva verksamhet som kan sätta dem i en position där de begår ett allvarligt misstag. Jag vill inte ha ett kallt krig med Kina. Jag vill bara få Kina att förstå att vi inte kommer att ta ett steg tillbacka, att vi inte kommer att ändra vår ståndpunkt, säger Biden.

Amerikansk EWA-plan i Taiwan under en årlig manöver.

Taiwanesiska styrkor utbildas i tysthet av USA – Kina lovar "vidta åtgärder"

Utbildare färdas mellan länderna enligt rotationsschema.

Kina: USA tar till farliga åtgärder

Relationen mellan Kina och USA har försvårats av USA:s inblandning i Taiwanfrågan. Enligt Kina vill man ha en "fredlig återförening" med Taiwan och man förargas av att USA "blandar sig i".

– Vi är inte bråkmakaren. Det är tvärtom andra länder, specifikt USA, som tar till farliga åtgärder och går mot fel riktning i fråga om Taiwansundet, säger Zhang Jun som är Kinas FN-ambassadör.

– USA borde sluta blanda sig i. Att dra in Taiwan i ett krig är inte i någons intresse. Jag ser inte vad USA kan tjäna på det.

Källor: Reuters, AFP, AP