Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedersörepräst säger upp sig eftersom han inte vill samarbeta med kvinnor – biskopen: Det blir svårt att verka som präst i kyrkan

Från 2021
Uppdaterad 23.10.2021 09:35.
Biskop Bo-Göran Åstrand
Bildtext Biskop Bo-Göran Åstrand säger att det gäller för alla att kunna samarbeta oavsett kön.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Dennis Svenfelt lämnar sin tjänst som församlingspastor i Pedersöre församling. Orsaken är att församlingen får en kvinna som kyrkoherde när Mia Anderssén-Löf tillträder i december.

Prästen Dennis Svenfelt lämnar sin tjänst i Pedersöre församling. Svenfelt gick ut med beskedet i ett inlägg på Instagram. Svenfelt har redan tidigare sagt att han ser utmaningar i att samarbeta med kvinnor i prästämbetet.

Beskedet kom på sätt och vis som en överrraskning för biskop Bo-Göran Åstrand.

– Dennis och jag har hållit ett samtal där vi konstaterade att situationen uppstått att han inte längre kan samarbeta med kvinnor i ämbetet, säger biskop Bo-Göran Åstrand.

Åstrand säger att det här är en tydlig förändring från Svenfelts ställningstagande inför prästvigningen tidigare i år.

– Det betyder rent konkret att med den här hållningen finns det inga förutsättningar att arbeta i Pedersöre församling, säger Åstrand.

Finns det förutsättningar att arbeta som präst överhuvudtaget?

– Det blir nog svårt. Men nu befinner vi oss mitt inne i den här processen. Vi har hållit vårt samtal. Nästa vecka på torsdag tar vi upp ärendet på domkapitlets sammanträde.

Enligt Åstrand kommer följden bli att domkapitlet avbryter Svenfelts förordning från och med den första november.

Inte ingå i medarbetarteam med en kvinna

Dennis Svenfelt sa till tidningen Kyrkpressen innan sin prästvigning att han aldrig haft problem att bli prästvigd tillsammans med kvinnor, men att det finns vissa utmaningar i frågan om samarbete.

I videon på Instagram på torsdagen berättar han att han inte längre kan tänka sig att samarbeta med kvinnliga präster.

– Den senaste tiden har Gud visat mig saker som gör att jag inte längre kan samarbeta. Det var något jag inte förstod då, men förstår i dag.

Svenfelt säger att han har fått större klarsyn i ämbetet och dess sakramentala sida.

– Det handlar inte om ett förakt för kvinnor, utan om en ordning som Gud har bestämt för sin församling.

"Gäller för alla att kunna samarbeta oavsett kön"

När det gäller själva ämbetsfrågan säger Bo-Göran Åstrand att det är fråga om en längre process. Det är inget man löser under ett samtal.

– Det finns en väg in och en väg ut ur prästämbetet. Den frågan löser man inte på en gång. Den diskussionen fortsätter Dennis och jag, säger Åstrand.

– Men som sagt, jag ser att med den här hållningen och det löfte som gavs i mars och denna förändring så är det svårt att tänka sig en fortsättning i Borgå stift.

Säger du att den som inte kan samarbeta med kvinnor i prästämbetet inte kan verka som präst i den evangelisk lutherska kyrkan?

– I dag när man prästvigs i Borgå stift och vår kyrka är det en lång process och en av de saker vi går igenom är att till kyrkans ordning hör att man förbehållslöst kan samarbeta med både kvinnor och män i ämbetet.

Yle Österbotten har försökt nå Dennis Svenfelt för en kommentar. Österbottens Tidning var först med nyheten.

Diskussion om artikeln