Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Grönområden och friluftsleder i Sibbo hålls snygga med motivation, uthållighet och gott humör - också under höst och vinter

Från 2021
En kvinna iklädd reflexväst fotograferad bakifrån.
Bildtext Parkfadderveksamheten fortsätter i Sibbo även om sommaren är förbi. Skräp kan plockas året runt.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

I somras införde Sibbo kommun en verksamhet för så kallade parkfaddrar. En parkfadder är en kommuninvånare som på frivillig basis och enligt egen tidtabell och egen ork deltar i skötseln av kommunens grönområden.

Verksamheten har startat lite blygsamt, så kommunen hoppas nu på att fler ska vara motiverade att komma med.

– Några enstaka anmälde sig i somras till projektet vilket betydde att vi kom igång. De har sen väldigt självständigt vårdat de områden de tilldelats, säger Anu Estamaa, Sibbos chef för kommunens grönområden.

Eftersom verksamheten bygger på frivillighet har inte kommunen behövt ingripa i hur och när arbetena utförs.

– Kommunens insats har i stort sett bestått i att samla in de skräpsäckar som parkfaddrarna fyllt, säger Estamaa.

Ivriga parkfaddrar välkomna

Enligt Estamaa finns det plats för många fler i verksamheten.

– Det är ett tiotal som deltagit i verksamheten så vi välkomnar gärna nya och ivriga parkfaddrar till verksamheten, säger Estamaa.

Främst har parkfaddrarna arbetat i kommunens allmänna grönområdena, det vill säga i till exempel parker och invid friluftsleder. 

Också lekplatser och anslutningsparkeringar har omfattats av parkfadderverksamheten. 

– Uppgifter och arbetsområden kan skräddarsys utgående från deltagarnas egna intressen. Friluftslederna har varit populära platser eftersom många har tyckt om att kombinera friluftsliv med att samla skräp, säger Estamaa.  

En lunchbox i plast som ligger slängd på en gräsmatta.
Bildtext Det finns alltid skräp att plocka - året runt.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Verksamhet året runt

Parkfadderverksamheten är öppen för vem som helst oberoende av ålder och yrkeskunskap. 

Verksamheten lämpar sig också för grupper - till exempel skol- och daghemsgrupper och lokala föreningar.

– Vi har som sagt kört på väldigt låg växel ännu och alla projekt har varit lätta att utföra och kommunikationen mellan kommunen och parkfaddrarna har fungerat fint, så vi har inte orsak att i det här skedet ändra på någonting,  säger Estamaa.

Även om våren och sommaren kanske är de årstider då man känner sig mest motiverad att hålla omgivningarna städade och snygga, går det bra att också göra en insats till exempel under hösten.

– Absolut, tanken är att hålla verksamheten vid liv under hela året. Vid promenader går det lätt att samla in en liten säck med skräp - och till och med på vintern. Det är upp till vad som känns bra för parkfaddern, säger Estamaa. 

Skottkärra, spade och kratta
Bildtext Sibbo kommun förser parkfaddrarna med redskap.
Bild: YLE Åboland

Inga tidtabeller och minimikrav

Sibbo kommuns enhet Gator och grönområden stöder parkfadderverksamheten genom att dela ut skräpplockare, sopsäckar, arbetshandskar och reflexvästar till deltagarna. 

Det som kommer an på parkfaddrarna är att förse sig med motivation, uthållighet och glatt humör.

– Vi ställer inga krav på faddrarna. Det finns inga tidtabeller eller minimikrav på hur mycket skräp man behöver plocka per vecka eller månad, säger Estamaa. 

På kommunens webbplats https://www.sipoo.fi/sv/tjanst/parkfaddrar/ finns en parkfadderhandbok som innehåller mer detaljerad information om bland annat parkfaddrarnas uppgifter och verksamhetens säkerhet.