Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Coronaintyg krävs vid dörren till krogar i Östnyland - längre öppet är nattklubbarnas främsta orsak

Från 2021
Coronapass på en smarttelefons skärm.
Bildtext Coronaintyget är lätt att spara i telefonen genom att ta en skärmbild av det.
Bild: Silja Viitala / Yle

För flera östnyländska krogar är det ikväll första gången coronaintyg tas i bruk för att kunna hålla öppet in på småtimmarna. Bara tekniken fungerar tror man det ska gå bra då de flesta kunder är fullt vaccinerade.

"Hej. Från och med ikväll tar vi i bruk coronapasset, så var beredd på att visa upp det vid dörren. Snabbast går det om du har sparat det i telefonen eller tagit en skärmbild av det."

Så står det på flera östnyländska krogars och nattklubbars Facebook-sidor.

En restaurang som börjar använda covidintygen kan hålla öppet utan några restriktioner, det vill säga att blinket kommer långt in på småtimmarna.

- Vi tog i bruk passet för första gången igår kväll och nu ska man visa det varje gång man kommer hit, säger Anu Rauta som jobbar på Glory Days i Borgå.

Nattklubben har öppet till fyra på natten på veckosluten och övriga dagar till två på natten.

Digitalt covidintyg och telefon vid bardisk.

Nyland och Södra Österbotten i spridningsfasen – covidintyg tas i bruk på fredag

För att undgå begränsningar måste restauranger begära intyg.

App och identitetsintyg

Coronapass eller intyg ska visas upp hela dagen, från när stället öppnar på förmiddagen till stängningsdags.

- Det är i första hand för att kunna hålla öppet till fyra på morgonen på helgerna. Men också för säkerheten, säger Rauta.
Vid dörren kontrolleras att intyget är korrekt nedladdat från applikationen och vid behov jämförs innehavaren med uppgifter från körkort eller annat identitetsbevis.

Rauta tror att de flesta kunder kommer att förstå varför man behöver visa upp intyget.

- Det här kom visserligen väldigt snabbt, men jag tror att de flesta är helt yes med det. Det förutsätter förstås att kunderna har fungerande mobiltelefoner och vet hur appen fungerar, säger Rauta.

En person står på en balkong i en nattklubb och håller upp armarna. Nedanom honom ett hav med människor som dansar.
Bild: /All Over Press

Ikväll är första gången Hotell-Restaurang Zilton i Lovisa tar i bruk coronapasset, fast nattklubben redan haft öppet tre veckoslut till klockan fem på morgonen.

- Det är första gången på länge som jag igen har arbetsturer så jag är inte helt säker på rutinen, men jag tror att man ska visa passet från midnatt, säger Mirka Kantola.

Coronapasset tas i bruk för att nattklubben ska få hålla öppet till fem på morgonen på veckosluten.

Ordningsmännen ansvarar för att coronapass visas upp vid ingången och kontrollerar vid behov intygets riktighet med ett identitetsbevis.

Bli vän med tekniken

För krögaren Turan Camal som har Sipoon Keisari Bar & Nightclub i Nickby innebär coronaintyget däremot en del huvudbry.

- Det här kom så snabbt på att jag inte är riktigt bekant med hur tekniken fungerar.

Även här tas coronapasset i bruk för första gången och Camel ska under dagen bekanta sig med applikationen som ordningsmännen ska använda för att läsa av intygens qr-koder med.

- Jag tror att de ska gå bra, men det kan bli lite besvärligt med dem som är över 50 år. Jag tror att de kommer med pappersversioner som ska läsas av.

Samtidigt ser han framför sig möjliga situationer med stamgäster som av någon orsak glömt intyget hemma, tappat bort det eller rent av skruttat ihop och slängt bort det tidigare i tron att det inte behövs.

- Då får man be dem gå hem igen och söka reda på det, säger Camel.

Affärer längs en huvudgata i ett bycentrum.
Bildtext Även i Nickby tar den lokala nattklubben i bruk coronaintyg ikväll.
Bild: YLE / Leo Gammals

Han har inte bestämt exakt vilken tid som kravet på coronapass träder i kraft, men lutar mot midnatt. Nattklubben är öppen till fyra på morgonen på veckosluten.

- Vi måste också fundera på om vi kan kontrollera intyget inne i klubben på dem som har kommit tidigare eller om det måste ske utomhus.

Camel tycker det är lite synd om alla måste lämna lokalen vid midnatt om det regnar och blåser så hårt som det gjort under eftermiddagen.

80 procent av gästerna som normalt besöker Sipoon Keisari är fullt vaccinerade och coronavaccinationerna har redan länge varit ett vanligt samtalsämne vid bardisken.

- Men jag vet just nu inte hur det är med ordningsmännen. Jag hittar inga uppgifter på om de måste vara fullt vaccinerade och ha coronaintyg, säger Camel.

Han är också osäker på bestämmelserna för personer som haft covid-19 inom sex månader, huruvida de måste ha vaccinerats efter det eller inte.